Regija
TKO KOČI PROJEKT GRADNJE TEMATSKOG PARKA KOD DVORCA ESTERHAZY

Općina dvije godine ne može dobiti suglasnost
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
DARDA

Pomalo u sjeni Festivala Tarda, manifestacije u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola, koju je proteklog vikenda posjetilo više od 2000 ljudi, ostalo je upražnjeno mjesto pomoćnika ministrice kulture, Davora Tripkovića.


Uzalud su ga, prije otvorenja, čekali pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, načelnik općine Darda Anto Vukoje, direktor TZ Baranje Matej Perkušić, predstavnik turske razvojne agencije TIKA Hašim Koč i ostali. Uoči otvorenja Festivala, naime, trebao je biti održan radni sastanak vezan uz tematski park u perivoju dvorca Esterhazy. Sastanak je, doduše, održan, ali bez predstavnika države.
- Ministarstvo kulture trebalo bi dati suglasnost na projekt šetnice kroz perivoj dvorca i tematskog parka, o čemu smo planirali razgovarati na sastanku. Prvi koraci prema realizaciji učinjeni su još prije tri godine, koliko su u Dardi prisutni predstavnici turske agencije TIKA. Primjerice, izrađena je projektna dokumentacija, više od pola godine trajali su arheološki radovi u okolici dvorca za koje je izdvojeno pola milijuna kuna, a za koje smo mislili da će biti najveći problem. Ispostavilo se da je najveći problem suglasnost Ministarstva kulture koje naš projekt koči već dvije godine - priča Vukoje, naglašavajući kako nisu uspjeli doći ni do pomoćnika ministrice. Nije to uspjelo ni predstavnicima TIKA-e, premda su, navodno, sastanci dogovoreni, pa otkazani. Vukoje je mišljenja kako je to prilično neozbiljno od strane Ministarstva, tim više što se iz dana u dan poručuje kako je potrebno sve više turističkih destinacija, koja jamče nova radna mjesta te veći prihod.
- Nadam se da ćemo uz pomoć Županije doći do Ministarstva kulture i dogovoriti sve pojedinosti - podvlači Vukoje. I pročelnici Roth se neodazivanje predstavnika Ministarstva čini neozbiljnim.
- Dolazeći na sastanak očekivala sam sve ključne dionike, ali je izostalo Ministarstvo. Zanima me zašto ne možemo dobiti potrebne dokumente, unatoč odrađenim arheološkim radovima i činjenici da su svoj posao odradili konzervatori. U pitanju nije bezvrijedan projekt - ističe Roth, napominjući kako je potrebno apelirati na ministarstvo kulture da daju suglasnost kako bi se krenulo s projektom. Za kojega su zainteresirani i spremni ga financirati Turci. Veliki potencijal perivoja i planiranog tematskog parka vidi Perkušić.
- Osim svakodnevno mogućih turističko-edukativno-zabavnih sadržaja, gradnjom tematskog parka dobili bi jednu zanimljivu turističku destinaciju, a Festival Tarda, koji je odavno izišao iz okvira Baranje pa čak i županije, jednu sasvim novu dimenziju. Postao bi jedan od najjačih i najposjećenijih festivala u regiji, premda je već sada riječ o respektabilnoj manifestaciji - poručuje Perkušić. Od Ministarstva kulture zatražili smo objašnjenje zašto njihov predstavnik nije bio na sastanku i zašto ‘‘koče‘‘ projekt, ali ga nismo dobili.
Ivica Getto
Anto Vukoje, načelnik općine Darda:

Prvi koraci prema realizaciji učinjeni su još prije tri godine, koliko su u Dardi prisutni predstavnici turske agencije TIKA. Nadam se da ćemo uz pomoć Županije uspjeti doći do Ministarstva kulture
SULEJMANOV MOST ISPOD DVORCA
"Tijekom arheološkog istraživanja pronađeni su temelji građevine za koju se pretpostavlja da je iz osmanlijskog doba. Iskopine uz rub parka rađene su na temelju informacija da su prilikom kopanja kanalizacije pronađeni nosači Sulejmanovog mosta, međutim drvena građa nije pronađena‘‘, naglasio je tada voditelj projekta dr. sc. Tino Leleković. Da je Sulejmanov most počinjao ispod dvorca, još je prije dokazano.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike