Regija
U SUZI ODRŽANA SREDIŠNJA PROSLAVA

Dan sv. Stjepana, mađarskog kralja
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
SUZA
U nedjelju je, u prepunoj dvorani Doma kulture u Suzi, održana središnja proslava Dana svetog Stjepana za Republiku Hrvatsku, u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Svetog Stjepana kralja mađarski narod slavi kao kralja koji je na Božić 1000. godine prihvatio krunu pape Silvestra i priveo mađarski narod kršćanstvu. Upravo su u povodu toga svoje prigodne govore održali predsjednik DZMH i saborski zastupnik Robert Jankovics, predsjednik Odbora za vanjske poslove hrvatskog Sabora – Miro Kovač te predsjednik Odbora za vanjske poslove Mađarskog Parlamenta, Zsolt Németh.
U svom govoru Kovač je pohvalio rad zastupnika Jankovicsa u interesu mađarske zajednice u Hrvatskoj te je pohvalio sve inicijative koje vode ka boljem odnosu Hrvatske sa susjedima, posebice s Mađarskom. Također se podsjetio svih aktivnosti mađarske zajednice u Hrvatskoj tijekom agresije na Hrvatsku u zaštiti domovine te zahvalio i Mađarskoj na svekolikoj političkoj i svakoj drugoj pomoći.
Njegov partner po funkciji – Zsolt Németh istaknuo je da su suvereni narodi temelj buduće kršćanske Europe te da je upravo hrvatska nogometna reprezentacija pokazala kako male nacije, ako su pametne i složne, mogu biti nositelji najvećih stvari.
- Cijela Mađarska navijala je za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u nogometu i imali smo dojam da se u vašoj istrajnosti, upornosti i efikasnosti mogu sažeti sve težnje zemalja srednje Europe u odnosu prema velikima - rekao je Nemeth.
Predsjednik DZMH Robert Jankovics u svom je govoru istaknuo važnost činjenice da roditelji sa svojom djecom razgovaraju na materinjem, mađarskom jeziku, da svi sudjeluju u razvoju mađarskog identiteta i da će svi Mađari u tome imati potporu Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.
- Ako se nastavi trend mira unutar mađarske zajednice u Hrvatskoj, ova je zajednica spremna na velike stvari. Molim vas da me u tome i nadalje podupirete - rekao je Jankovics.
Osim gostiju iz hrvatskog Sabora i mađarskog parlamenta, manifestaciji nazočili su i dogradonačelnik Pecsuha, István Decsi, izaslanici generalnog konzulata Mađarske u Osijeku te veleposlanstva Mađarske u Zagrebu.
Manifestacija je već tradicionalno završila posvetom novog kruha. Manifestaciju je financirao Savjet za nacionalne manjine. I.G.
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike