Mozaik
PUTOPISAC I BAJKER SINIŠA MAURUS

Crno more: Ljetovalište i stari grad Nesebar
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Znaju ga zvati bugarski Dubrovnik, jer svojom lokacijom, ali i kulturno-povijesnim nasljeđem podsjeća na biser Jadrana

Ljeto i putovanje ne mogu jedno bez drugoga. Motorom, autom, biciklom, nije bitno, jer svako nosi svoje iskustvo i uspomene.


Ove godine odlučio sam se za Bugarsku i Crno more. Krajnja destinacija Nesebar, ljetovalište i stari grad - spomenik UNESCO-a. Kako sam na crnomorskoj obali već bio, 2009. i 2012., želio sam vidjeti što se promijenilo u tih šest godina u jednoj od ipak siromašnijih država EU-a. Putovanje do Crnog mora iziskuje jedno noćenje, jer je u pitanju 1100 km, a s obzirom na to da sam na godišnjem odmoru, nema potrebe za žurbom. Rezervirao sam hotel u Dimitrovgradu, na samoj granici Srbije s Bugarskom. Gradiću, koji, da budem iskren, ne znam od čega živi, jer mi djeluje jako depresivno. Ujutro, bez većeg zadržavanja prelazim granicu i nastavljam autocestom prema Sofiji, pa Plovdivu i u kasnim poslijepodnevnim satima dolazim u Burgas na obale Crnog mora. Krajnje odredište, Nesebar, nekih je 30 km od Burgasa. Ulazim u grad s lijepe i brze obilaznice, u večernju vrevu. Grad je pun turista, što i nije neubičajeno, jer je ipak kraj srpnja. Nakon cijelodnevne vožnje, nekih 530 km, dolazim u hotel koji sam rezervirao. Dočekuje me bračni par, vlasnici, te me vrlo ljubazno upućuje na mogućnosti u Nesebaru. To se prije svega odnosi na plaže, restorane i izlete, kojih ovdje zaista ne nedostaje. Riječ je o najstarijoj državi u Europi. Da, podatak je istinit, jer pod imenom Bugarska država egzistira 13 stoljeća. Članica je EU-s od 2007., ali se ne može pohvaliti visokim standardom građana, jer kad su u pitanju tablice uspješnosti po BDP-u i slično, uvijek je nekako na začelju. No to nije razlog da njezini stanovnici ne budu gostoprimljivi i ljubazni. Na ljubazne domaćine naići ćete pogotovo ako se nađete na turističkim lokacijama.
Ostavljam stvari u hotelu i izlazim u prvu šetnju po Nesebaru. Dolaskom na poluotok veličine 25 ha, na kojem se nalazi stari Nesebar, naići ćete na kamenu ploču na kojoj piše da je grad pod zaštitom UNESCO-a od 1983. I opravdano je biser Crnog mora, a neki ga znaju nazivati i bugarski Dubrovnik, jer svojom lokacijom, ali i kulturno-povijesnim nasljeđem podsjeća na biser Jadrana. Njegova povijest datira s kraja drugog tisućljeća prije krista, što znači da je “mlad” 3000 godina. Vrlo je teško u kratkom putopisu nabrojiti sve njegove znamenitosti, jer na svakom koraku pred vama je povijest. Crkva sv. Sofije, jedna je od poznatijih ranokršćanskih bazilika, sagrađena u 5.-6. stoljeću, ali i uništena u 13. stoljeću od Mlečana. Crkva sv. Ivana Krstitelja jedna je od najbolje sačuvanih, datira iz 11. stoljeća. Općenito za Nesebar kažu da je grad s najviše crkava po stanovniku. Kažu da su ih nekada bile 42. I zaista, kamo god se okrenete, vidite kupole crkava. Puno njih je restaurirano i obnovljeno, ali ima i nekih u tragovima. Zanimljivo je da se u gradu još u 5. stoljeću prije Krista kovao srebrni i zlatni novac, pa su dosta česti i suveniri kovanica. Ostatci starih zidina koje su opasavale grad mogu se vidjeti na ulazu. Zanimljiva je stara vjetrenjača na pola nasipa prema starom gradu, sagrađena u 18. stoljeću.
Jedan dan koristim da obiđem Burgas. Drugi po veličini grad na Crnom moru. Odlučujem se na zanimljivost koju sam našao na netu, a to je Festival skuptura od pijeska. Cijelo ljeto na plaži u prostoru parka održava se taj zanimljivi festival. Na prostoru nogometnog igrališta 20-ak skulptura odolijeva suncu. Inače, sam Burgas poznat je po svojim velikim parkovima, od kojih sam uspio obići samo jedan. Sutradan predvečer odlazim do 9 km udaljenog Sunčeva brega, najpoznatijeg bugarskog ljetovališta. Mnogo hotela, apartmana, kockarnica, automat-klubova. Pravi mali Monte Carlo za siromašnije. Šećem pješačkom zonom koja vodi do obale. Gužva i vreva, jezici sa svih strana svijeta i tako sve do duboko u noć. A izjutra sve ispočetka.
Vrijeme brzo prolazi i rastajem se od Crnog mora i bisera Nesebara. Za zaključak ovog putovanja navest ću neke bitne informacije. Što se tiče putovanja, od Osijeka pa sve do Burgasa je autocesta. Kroz Srbiju se naplaćuje cestarina (motori 50 % cijene osobnih automobila), a kroz Bugarsku je za motore besplatno, a osobni automobili moraju imati vinjetu. Cijena goriva u Bugarskoj ne prelazi 10 kn po litri benzina, dapače, na nekim je mjestima neštoo viša od 9k n. Za 1 euro dobijete 1,90 bugarskih leva. Cijena velikog piva je 2 leva (oko 7 kn), kava je 4 kn, a obroci u restoranima, koji uključuju juhu, glavno jelo sa salatom i pivo, ne prelaze 60 kn. Smještaj preko Booking.coma možete pronaći već za nekih 10 eura po noćenju, ako niste prezahtjevni. Svakako, nudi se i vrhunski smještaji u all inclusiv aranžmanima za 500 eura tjedno u hotelima s četiri i pet zvjezdica. Sladoled kupujete u gramima, pa je tako normativ 100 grama ili otprilike dvije-tri kuglice. Jezik nije problem. Ako imalo razumijete makedonski jezik, bit će vam lako s bugarskim, iako mnogi od njih govore i engleski, osobito konobari i trgovci. Nećete imati problema sa snalaženjem.
Sve u svemu, za koju godinu sigurno se vraćam na obale Crnog mora.
Tanja Kvorka
POSJET KOLEGAMA
Posljednjeg dana odlazim do kolega u Turističko-informativni centar u starom gradu i ostavljam promomaterijal koji sam ponio o gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji u nadi da će gosti koji ulaze u TIC sa sobom ponijeti i naše karte, pa time i odlučiti neki sljedeći godišnji odmor provesti kod nas.
Najčitanije iz rubrike