Regija
KAPITALNI PROJEKT HRVATSKIH VODA U VUKOVARU

Intenzivirani radovi na uređenju obaloutvrde Vuke
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Do rujna iduće godine bit će uređena 3,64 kilometra rijeke i obalnog pojasa
VUKOVAR - Građani koji svakodnevno prolaze središtem Vukovara posljednjih tjedana imaju priliku vidjeti aktivnosti na uređenju korita rijeke Vuke.
Mnogi sa zanimanjem zastanu i upitaju što se točno radi, odnosno kakav će izgled korito imati nakon svih planiranih radova.

Kapitalni projekt

Naime, u tijeku je projekt uređenja obaloutvrde rijeke Vuke, koji je jedan od tri kapitalna projekta koje izvode Hrvatske vode u suradnji s Gradom Vukovarom. Vuka na dionici kroz Vukovar od ušća u Dunav do ušća Bobotskog kanala u sadašnjem stanju ne zadovoljava uvjete vodnogospodarskog uređenja rijeke na području grada. Mjerodavni ističu kako stanje uređenosti rijeke ne odgovara hidrotehničkim, urbanističkim, ekološkim i krajobraznim kriterijima na području Vukovara. Vodostaji Vuke tijekom ljeta uobičajeno se nalaze u domeni malih voda, odnosno učestale su pojave malog ili gotovo nikakvog dotoka, što izaziva loše stanje voda na području grada. Na većem dijelu predmetne dionice korito, obala i obalni pojas su neuređeni, a planirane aktivnosti predviđaju gradnju većeg broja objekata i gradskih sadržaja koji će poprilično otežati, pa čak i onemogućiti pristup rijeci za potrebe provedbe radova održavanja. Stručnjaci posebno naglašavaju kako je niveleta korita i dna rijeke Vuke nepravilna, pa u vrijeme niskih vodostaja Vuke i Dunava izgledom ne zadovoljava uvjete vodnogospodarskog uređenja vodotoka na urbanim područjima. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, njegov zamjenik Marijan Pavliček, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig i direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević iz Osijeka obišli su radove na uređenju rijeke Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara od ušća u Dunav do Bobotskog kanala. Radovi se obavljaju na desnoj strani korita i u ovoj fazi je riječ o aktivnostima na uređenju obaloutvrde Vuke od ušća do 400 metara uzvodno. Penava je tom prilikom zahvalio Hrvatskim vodama na realizaciji ovoga, za Vukovarce važnoga, projekta.

Gumenom branom dižu vodostaj

- Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji koju imamo sa svim razinama upravljanja u tvrtki Hrvatske vode svjedočimo mijenjanju šireg središta grada na način koji se nama Vukovarcima itekako uklapa u viziju otvaranja k vodama, Dunavu i Vuki. Posljedice toga velikoga projekta osjetit će se i na dalekom 70. kilometru uzvodno od Vuke, ali jasno je kako je središte grada najvažnija točka gdje će te manifestacije doživjeti najznačajniji oblik, jer će Vuka dobiti gumenu branu koja će joj podići vodostaj. Time će se ubuduće izbjeći situacije niskoga vodostaja kada se Vuka pretvori u potočić te se središtem grada, baš kao i ovih dana, šire neugodni mirisi - rekao je i zahvalio i Hrvatskim vodama i Vladi Republike Hrvatske na realizaciji višemilijunskog projekta koji će pridonijeti da Vukovar bude ljepši i ugodniji grad za život. Radovi će se obavljati u fazama i do rujna iduće godine bit će uređena 3,64 kilometra Vuke i obalnoga pojasa do Lušca.
- Ovo je jedna od šest poddionica uređenja obalnog pojasa rijeke Vuke koji uključuje uređenje od nultog kilometra do 0+400 te gumenu pregradu kojom ćemo podići razinu rijeke Vuke za tri metra. Ta će pregrada imati dvostruku funkciju: za sušnih razdoblja imat ćemo tri metra viši vodostaj, a pri visokom vodostaju Dunava brana će se ispuhati - pojasnio je Željko Kovačević.
Dodao je kako će, kada se podigne razina Vuke, svježom vodom prihranjivati i staro korito rijeke, mrijestilište Dudik i sve dijelove koje su bitni, što će pozitivno utjecati na migraciju ribljih vrsta. Projekt uređenja prvih 800 metara od ušća do staroga željezničkoga mosta uključuje i gradnju nogostupa te postavljanje rasvjete. U planu je i gradnja nastavka biciklističke staze nasipom Vuke do Adice, vrijedna oko šest milijuna kuna.
Izvođači radova ističu kako trenutačni nizak vodostaj Dunava i Vuke pogoduje građevinskim radovima na uređenju korita.
Dragana Korpoš
Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom
Ugovor za izgradnju faza koje su u tijeku Hrvatske vode sklopile su u veljači ove godine sa zajednicom izvođača Osijek-Koteks i Hidrogradnja Osijek na ukupnu vrijednost radova od 12,36 milijuna kuna. Po stvaranju povoljnih vodostaja izvođenje radova je intenzivirano u srpnju, a mjerodavni navode kako se sve odvija predviđenom dinamikom. Rok dovršetka ovih faza uređenja rijeke Vuke u Vukovaru je rujan 2019. godine. Kada je riječ o rekonstrukciji obalnog pojasa na lijevoj obali Vuke (od rkm 1+393 do rkm 1+897) po raspisanom javnom natječaju u tijeku je odabir izvođača radova, s tim da se sklapanje ugovora za izvođenje radova predviđa za kraj kolovoza. Vrijednost radova za uređenje procjenjuje se na približno 6,3 milijuna kuna, dok je planirana vrijednost radova svih dionica gotovo 42 milijuna kuna.
Postavljanjem gumene brane Vuka će biti podignuta tri metra, što će spriječiti širenje neugodnih mirisa
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike