Regija
CRKVA SV. MARTINA

Marijanska pobožnost u Beljevini
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
BELJEVINA - Nakon jutarnje mise, jučer u crkvi svetog Martina u Beljevini održana je marijanska pučka pobožnost pod nazivom ‘‘Pomagaj Marijo s Juzusom‘‘, koju je izvela ženska pjevačka skupina kulturno-umjetničkog društva Zagorci iz Beljevine. Raznim pjesmama i marijanskim molitvama slavila se Blažena Djevica Marija. Posebnost ove pučke pobožnosti je ta što su pjesme, ali i molitve Majci Božjoj Bistričkoj, koje je čitao Damir Filipašić, član KUD-a Beljevina, ujedno i autor marijanske pobožnosti, bile na kajkavskom jeziku, što je jako oduševilo vjernike. I ovo je bila prigoda da se u Beljevini, selu u općini Đurđenovac u kojemu žive uglavnom stanovnici podrijetlom iz Hrvatskog zagorja, kajkavska baština sačuva od zaborava.
- Beljevinu su prije sto godina naselili doseljenici iz Hrvatskog zagorja. U selu se njeguje zagorski duh, nasljeđe i tradicija, i naravno, kajkavski govor. Suze u očima naših mještana samo su potvrda da ih je taknula zagorska reč – rekao je Damir Filipašić.
Nakon marijanske pobožnosti, beljevinski kudovci prodavali su tradicionalne kolače ispred crkve kako bi prikupili novac za rad društva. S.F.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike