Regija
BLATOMET - LUDA ZABAVA U GRADIŠTU

Kad ne vidite ništa od blata, onda je to više od igre
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
GRADIŠTE - U malom pitomom selu Gradištu nadomak Županje mještani se mogu pohvaliti da imaju sport koji se u Hrvatskoj igra jedino kod njih. Riječ je o blatometu koji se već 14 godina tradicionalno igra u ovome naselju, a zapravo je mali nogomet koji se igra u blatu.

Prska na sve strane

- Ove godine imali smo više kategorija. Međutim, najzanimljivije bilo je gledati djecu kako se s puno žara bore u blatu. Ako ste došli gledati, najbolje da ste bili spremni kao za plažu jer blata ima posvuda. Oni koji su došli spremljeni kao za večernji izlazak, kući su otišli s mnogo blata po sebi. Jednostavno, mora se dobro paziti - rekao nam je lokalni poznavatelj tog neobičnog sporta.
Sami mještani ističu kako su ponosni na svoj sport i da danas nema seljanina koji se nije okušao u blatometu. Zapravo, riječ je o nogometu u blatu koji se igra na male golove. Teren je dimenzija 15 x 7,5 metara i ograđen je. Unutra je 20-ak centimetara blata. Postoji i sudac koji igru prati iz sigurne udaljenosti kako bi sankcionirao preoštru igru. Nakon završetka utakmice na sudionicima gotovo da nema dijela tijela koji nije uprljan blatom, no tu je vatrogasno crijevo, kao i tuševi, tako da se možete odmah oprati.
- Svake godine dolazi dosta ekipa, bilo je od limača, pionira, juniora do seniora. Uvijek se dobro organizira i bude jako zanimljivo. Pravila su da se igra dvije minute, a ekipa koja da više golova je pobjednik. Moramo istaknuti da ima i penala ako budu grubi faulovi rukama. Tu nema golmana, nego se puca s centra i tko zabije. Što se tiče ekipa, one nisu samo iz Gradišta, a ove godine imali smo i limače iz Zagreba, vidjeli su na društvenim mrežama raspis, mama ih je dovezla i bilo im je super - rekao je Mario Vidačković, sudac u blatometu.
Na turniru juniora vidjeli smo veliku borbu, a na kraju je pobijedila ekipa Anić i Gabi, a drugo mjesto osvojila je ekipa Delinkventi.
Nevrijeme rodilo ideju

Kako je sve počelo, doznali smo od organizatora Branka Anića koji je rekao da su u početku igrati nogomet bosi dva protiv dva na travi, a u međuvremenu se napravilo blato, bilo je nevrijeme i poslije su nastavili igrati, iako se napravila prava kaljuža.
- Sljedeće godine to nam se učinilo zanimljivim, igralo se kod Vatrogasnog doma, oni su nam dali vodu i natopili teren te smo napravili improvizirani teren, to je bilo 2014. godine, i odonda smo krenuli svake godine. Ovo je jedan od simbola Gradišta i to radimo u suradnji s udrugama općine Gradište, a kako nema kotizacija, nagrade su medalje - rekao je Anić.
Ove godine izostala je atrakcija ženskog blatometa koji uvijek bude više od samog malog nogometa u blatu, no djeca su ove godine bila dosta atraktivna, posebno u borbi za loptu. Kad jednostavno ne vidite ništa od blata, onda je to ono što je zasigurno više od igre, biti pobjednik i osvojiti medalju, san je svih mještana Gradišta koji iz godine u godinu imaju nešto posebno, nešto jedinstveno samo u Gradištu.
U drugom dijelu blatometa, osim igre u blatu, organiziran je zabavni program u sklopu kojega je okićeni fijaker posjetitelje vozio ulicama sela, a za dobro raspoloženje pobrinuo se Tamburaški sastav ‘‘Ringišpil‘. Osim toga, uz zvuke tamburice moglo se uživati u čobancu, pečenoj prasetini, listarićima i bogatoj ponudi pića.
Spušten je tako zastor na 14. izdanje blatometa u Gradištu. Organizatori poručuju da je bilo dobro ove godine, no očekuju više ekipa sljedeće, na 15. jubilarnom blatometu u Gradištu.
Mario Kokaj
20

centimetara je dubina blata
U kategoriji juniora bilo je deset ekipa, a u finalu turnira sastale su se ekipa ‘‘Anić i Gabi" te ekipa "Delinkventi". U vrlo požrtvovnoj i dinamičnoj igri i prikazanim odličnim blatometom na kraju je na ovogodišnjem turniru u Gradištu pobijedila ekipa ‘‘Anić i Gabi‘‘. Nagrade najboljima uručio je Branko Anić, organizator turnira u blatometu u Gradištu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike