Osijek
U POTHODNIKU

Vernissage: Treća izložba aktova
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
U Galeriji Vernissage (Trg Ante Starčevića - pothodnik), tijekom kolovoza zainteresirani zaljubljenici u likovnu umjetnost mogu pogledati izložbu aktova pod nazivom (Akt)ualizacija 3. Svakih pet godina ova galerija organizira izložbu aktova, a na ovoj, trećoj, izloženo je petnaest slika u tehnici ulja na platnu i dvije skulpture, a zastupljeni su autori Slavko Šohaj, Mario Maskareli, Marija Kondres, Iva Muškić, Igor Gustini, Frane Radak, Ante Scharamadei, Mato Jurković, Vladimir Džanko i Munir Vejzović.
- Akt je neizostavni motiv likovne umjetnosti koji traje od prapovijesti do danas i nema većeg slikara ni kipara kojemu nije poslužio da preko njega izrazi nešto što mu drugi motivi ne mogu pružiti. Kroz aktove uvijek se mogao iščitati društveni kontekst vremena u kojem su nastajali, odnos estetike i morala, ili granice kulture i subkulture. Isto tako, treba napomenuti da izložbe aktova u ovoj galeriji uvijek privuku najveći broj posjetitelja, pa nas je tako velik broj zainteresiranih posjetio i tijekom ovih petnaestak dana otkad je postavljena izložba (Akt)ualizacija 3. Izložbom prednjači sedam velikih formata, a sve postavljene slike, od kojih su neke napravljene još šezdesetih godina prošloga stoljeća, u sklopu ove izložbe prvi se put pojavljuju u javnosti. Izdvojio bih sliku ‘‘Mornarska bludnica‘‘ Marija Maskerelija i ‘‘Akt‘‘ Slavka Šohaja, kao i skulpturu u stakloplastici mlade kiparice Ive Muškić koja je završila Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku - rekao je voditelj galerije Duško Vernački.
Izložba je besplatna za sve zainteresirane, a možete ju pogledati do kraja ovoga mjeseca. Sljedeći je mjesec na rasporedu izložba Ivane Ćavar, na kojoj će se moći pogledati dvadesetak njezinih slika u tehnici ulja na platnu. Riječ je o slikarici koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine, u klasi profesora Vasilija Jordana, a magistrirala je 2005. na poslijediplomskome studiju Ars Sacra na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, na kojoj radi kao docentica. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike