Osijek
ZELENA OAZA UDALJENA PET KILOMETARA OD OSIJEKA

Stara Drava - jedno od
najboljih ljetnih izletišta
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Nudi se plovidba čamcima, pecanje, odbojka, jahanje, bicikliranje, kupanje...

Samo je poneki udarac čekića u meku jelovu gredu i glasni uzdah kod izbačaja lopte, koji su proizvodili kod svakog sportskog napora mladi igrači odbojke na pijesku, remetio prijepodnevnu subotnju idilu na Staroj Dravi kod Bilja. Na rukavcu Stare Drave u Bilju, samo pet kilometara od Osijeka, danas je jedno od najzaokruženijih izletišta na osječkom području na kojem se može kupati, voziti bicikl, pecati, ploviti kajacima i kanuima, rekreativno jahati, ili samo roštiljati i uživati u hladovini s pogledom na rascvjetane lopoče uz obalu ove mirne vode. Izletište je u vlasništvu Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, a zaslugom TZ-a općine Bilje i brojnih udruga, danas je idilično okupljalište zaljubljenika u prorodne ljepote i, kako se to danas kaže, "čilanje".Stigli studenti

Nadomak flosa za čamce u subotu smo s čekićima i čavlima u rukama zatekli Elvisa Hlevnjaka i Krešimira Šolića iz Veslačkog kluba "Biljsko jezero". Naime, nakon 15 godina djelovanja, klub je prošle godine u svibnju imao nesreću da im je spremište s 19 čamaca i svom opremom izgorjelo. No, u pomoć su odmah priskočili Općina Bilje, Osječko-baranjska županija i HEP te tvrtke iz Bilja, pa su skupljena sredstva za obnovu spremišta na kojemu se sada radi, te kupnju četiriju čamaca. "Cijena jednog čamca iznosi oko pet tisuća kuna, a oprema koju smo imali skupljana je 15 godina. Klub je trebao početi s radom iznova još početkom kolovoza, ali su nas omeli loši vremenski uvjeti, pa se nadamo da će najam kajaka i kanua biti moguć opet od 1. rujna", kaže nam Elvis Hlevnjak. Inače, ovaj klub broji pedesetak članova, a čamce je moguće unajmiti samo putem učlanjenja u klub. Godišnja iskaznica stoji 100 kuna, a mogu ju koristi svi članovi obitelji.
I dok još razgovaramo s Elvisom i Krešimirom, na rekreativno veslanje stiže skupina od 14 studenata iz cijelog svijeta koji su došli u Osijek u sklopu projekta udruge studenta IAESTE. Već godinama za naše goste organiziramo ovu vrstu zabave, a ove godine tu su studenti iz Južne Koreje, Indije, Austrije i drugih zemalja", otkriva nam Dominik Stanković, dok dio studenta iza nas baca majice i već počinje dvoboj u odbojci na pijesku dok čekaju da im se pripreme kanui.


Za pecanje i kupanje

Nešto niže, uz jezero, susrećemo ribočuvara Adama Guljaša koji ima zadatak provjeriti imaju li svi koji pecaju na ovom području, ali i većem dijelu Baranje. "Ribolovnica stoji 500 kuna godišnje, a kazna za one koji pecaju bez ribolovnice je 100 eura. To znači da se nikako ne isplati pecati bez ribolovnice", kaže nam Adam. Zanimljivo je da ribolovnica nabavljena u Osijeku ne vrijedi za pecanje na Staroj Dravi u Bilju, a upravo Osječani najviše vole doći na ovu mirnu vodu. Naime, ovdje ovih dana dobro grizu šaran, som, smuđ i babuške. Nikola Bogdanović iz Športskog ribolovnog društva Karas, otkriva nam kako je ove godine u Staroj Dravi i najezda malih bodljikavih pastata. Inače, spomenuto ribolovno društvo ima oko 320 članova, među kojima je, navodno, i dvadesetak žena. Nikola nam priča kako je on Osječanin, koji je cijeli radni vijek proveo u Šećerani, a po umirovljenju odlučio se preseliti u Bilje nadomak baš Staroj Dravi. Sve naše sugovornike pitamo i za kupanje, a oni nas uvjeravaju da je voda izvrsna. Sumnjičavo ih gledamo dok oko nas skakuću žabice, slušamo priče o bodljikavim pastatima, somovima kapitalcima koji su spremni pojesti i omanjeg psa i zmijama koje nerijetko plivaju po površini.

"Kada razmišljate hoćete li se kupati u vodi koja ima klora i nema života, ili ovoj prirodnoj, nezagađenoj, koja vrvi životom, mi nekako uvijek biramo ovo drugo, jer to je čar Stare Drave", zaključuje Elizabeta Tufeković koja je subotnje poslijepodne provela s djecom baš na ovoj kontinentalnoj plaži.
Nefreteta Z. Eberhard
320

članova ima Športsko ribolovno društvo Karas u Bilju
Najam čamaca bit će omogućen od 1. rujna, no prvo se morate učlaniti u biljski veslački klub
Možda ste propustili...

NOVI PRAVILNIK ZA RODITELJE DV-A OSIJEK

Vrtić subotom uz potvrdu poslodavca od oba roditelja

EDUKACIJE U OŠ LJUDEVITA GAJA

O važnosti zaštite okoliša i ekologiji

JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI

Uskrsnice za potrebite u općini Čepin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas