Mozaik
POČEO ŠPANCIRFEST

Očekuje se više od
265.000 posjetitelja na
dvjestotinjak programa
Objavljeno 19. kolovoza, 2018.
Od toga će biti gotovo 60 glazbenih programa: 28 koncerata na tri glazbeno profilirane pozornice te niz DJ-a zaduženih za dobru zabavu

Koncertom srbijanskoga pjevača Momčila Bajagića-Bajage i pratećega benda "Instruktori" na kojemu je bilo više tisuća ljudi, na pozornici ispod bedema Staroga grada završio je prvi dan jubilarnoga 20. Špancirfesta.


Bajaga je na Špancirfestu već nastupao - 2010. i 2015. Uoči ovogodišnjega nastupa u Varaždinu, zbog nezadovoljstva hrvatskih branitelja, otkazan je njegov koncert u Karlovcu, koji je bio najavljen za 3. rujna. Oglasili su se i varaždinski branitelji, točnije članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, koji su u priopćenju naveli "da nisu ni za kakve zabrane, ali je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup pjevača Momčila Bajagića-Bajage koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju." Bajaga je pak nekoliko puta u medijima izjavio da je nastupao samo na humanitarnim koncertima za djecu bez roditelja te da politiku uopće ne prati. Organizatori Špancirfesta iz TZ Varaždina i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok bili su pak jasni u stajalištu da otkazivanje koncerta ne dolazi u obzir te je Bajaga nastupio u Varaždinu, a u međuvremenu je svirao i u Puli. Subotnju večer na Špancirfestu je posebnom učinila Josipa Lisac, rasprodanim koncertom u dvorištu Vile Bedeković, a na glavnoj pozornici je publiku rasplesala beogradska grupa S.A.R.S..
Špancirfest je najveći i najraznovrsnijii hrvatski festival, a kvaliteta i doprinos razvoju turizma kontinentalne Hrvatske unazad 20 godina prepoznati su od strane domaćina, mnogobrojnih posjetitelja, ali i struke. Proglašen je hrvatskim turističkim događajem godine u 2017. Riječ je o nagradi za turistički događaj koju Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje atraktivnom i prepoznatljivom događaju koji predstavlja primjer najbolje prakse u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja te kao takav predstavlja primjer za ostale događaje i turističku industriju u cjelini. Špancirfest se tri godine u nizu nalazio u samom finalu izbora za ovu nagradu, a svoj četvrti ulazak u finale okrunio je i prestižnom titulom. Također, u 2017. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i turistički časopis Way to Croatia nagradili su Špancirfest u kategoriji posebnih događanja i to za kontinuitet kvalitete i kreativan razvoj novih sadržaja. Nagrada, naziva Simply the best, dodijeljena je na poslovno-turističkoj burzi PUT u Splitu. Također, Špancirfest je jedan od najtraženijih pojmova na Google tražilici u 2017. U kategoriji najtraženijih događanja, plasirao se među prvih 10 te je jedini festival u samom vrhu broja pretraga.
I ove godine se nižu priznanja. Par dana prije početka, Špancirfest je uvršten među 20 najboljih festivala umjetnosti i kulture u Europi u 2018. Listu je sastavio Flightnetwork, vodeća europska turistička agencija koja svake godine traži najbolje događaje i atrakcije po čitavom kontinentu. Špancirfest su naveli među najvećim imenima u Europi kao nezaobilazan događaj koji treba posjetiti ovo ljeto. Navode kako „Špancirfest predstavlja nov i zanimljiv model uličnog festivala koji spaja različite oblike umjetničkog izražaja u jedinstven kulturno-turistički događaj u Varaždinu u Hrvatskoj”. Izdvojili su postavu, ulične izvođače i besplatan ulaz kao glavne razloge za posjet.
Na ovogodišnjem 20. Špancirfestu biti održano gotovo 60 glazbenih programa: 28 koncerata na tri glazbeno profilirane pozornice te niz DJ-a zaduženih za dobru zabavu, šest kazališnih predstava, oko 150 uličnih programa od čega 70-tak izvedbi performera te 80-tak izvedbi uličnih glazbenika izabranih na posebnom već tradicionalnom natječaju “Postani heroj ulica Špancirfesta”.
Ove godine se na Špancirfestu očekuje više od prošlogodišnjih 265 tisuća posjetitelja koji su tada u Varaždinu osigurali gotovo 4000 noćenja turista iz 44 zemlje, a turistički je promet iznosio 35,5 milijuna kuna. Hina
primjer
NAJBOLJE PRAKSE U TURISTIČKOJ INDUSTRIJI
Par dana prije početka, Špancirfest je uvršten među 20 najboljih festivala umjetnosti i kulture u Europi u 2018.
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike