Sport
DINAMO - OSIJEK 2:1

Bijelo-plavi skinuti s vrha: Na Maksimiru zaustavljena osječka serija
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Nakon tri pobjede Osijek je doživio prvi poraz, a dojam je kako su ostali nedorečeni

Osijek je doživio prvi poraz ove sezone u HNL-u. Izgubiti u Maksimiru od Dinama nije nikakva tragedija, ali bijelo-plavi su ipak ostali nedorečeni u derbiju.


Nisu igrali podređenu ulogu, ali u ofenizvnom dijelu su bili posve indisponirani. Kao da se nisu dobro snašli u stiuaciji kada im je Dinamo svjesno prepustio inicijativu. Jednostavno nisu imali pravu ideju kako napasti kada se "modri" brane. Bila je to jedna totalno atipična utakmica kada su u pitanju utakmice na zagrebačkom stadionu. Kao da je obostrano bilo previše respekta, a u tome je Osijek, ovaj put, izvukao deblji kraj.

Jeftin pogodak

Čudno je bilo prvo poluvrijeme utakmice. Dinamo je krenuo odlučno, ali se Osijek nije uplašio. Bila je to ravoporavna utakmica bez puno prilika. U prvih 15-ak minuta Zagrepčani su očekivano bili poduzetniji, ali nije to bio pritisak koji Osijek ne bi mogao izdržati. Bila je to više pragmatčan, nego jak pritisak. U tom razdoblju vratar Osijeka Marko Malenica morao je tek jednom ozbiljnije intervenirati. Bilo je to u 11. minuti kada je Kadzior ubacio s zdesna, a Gavranović je malo krznuo loptu glavom, no nije to bilo ni precizno ni dovoljno jako da bi prevarilo vratara Osijeka. Osječani su dali do znanja kako se nemaju namjeru braniti, ali u napadačkom dijelu nisu mogli povezati baš nekakvu pravu akciju. Stav je bio dobar, ali malo je šepala organizacija napada. Kako da bijelo-plavi nisu očekivali tako rezerviranog suparnika. To je ono nešto novo što je Nenad Bjelica donio u Maksimir. Ne moraju to biti bjesomučni napadi u kojima je Dinamo ranjiv u obrani. Očito je "modri" strateg s određenom dozom respekta dočekao Osijek. I to s pravom, jer Osječani nisu došli "siknuti gaće". No, primili su pogodak kakav nisu smjeli - iz prekida. U 21. minuti Kadzior je izveo korner, a Theophile Catherine glavom pogodio u sam lijevi donji kut. Bio je to idealan udarac protiv kojeg Malenica nije imao nikakvog izgleda. Zaspao je onaj koji je bio zadužen za francuskog stopera. Nakon Toga Dinamo je praktično prepustio Osijeku inicijativu, ali bijelo-plavi to nisu mogli materijelizirati na željeni način. Zapravo, možda im je Dinamo time izbio najjači adut iz rukava, brzu kontru na koju su računali preko Hentya i Bobana. U biti, Osijek je vrlo jeftino primio pogodak, onako kako ga zapravo nije smoio dobiti. Na postavljenu obranu iz prekida. S druge strane, bijelo-plavima je nedostajala prava iskra kada je napad u pitanju. Nisu bili loši, ali ni dovoljno odlučni kako bi stavili obranu Dinama na ozbiljnije muke. Bilo je nekih pokušaja, ali oni su bili slabašni. Zapravo, Livaković je bio na najvećim mukama kada je Mudražija prijetio izravo iz kornera, ali vratar Dinama uspio je tu situaciju riješiti. Dinamo je, pak, još jednom zaprijetio na samom kraju prvog dijela kada je Hajrović oprobao svoj udarac sa 20-ak metara iskosa, a lopta je "sjela" gredu. Odmah nakon toga Ivan Bebek je označio kraj prvog dijela susreta u kojem je jedina razlika između suparnika bio taj pogodak iz prekida.

Oršićeva majstorija


Početak drugog dijela protekao je u priličnoj uspavanci. Nijedna momčad nije uzimala previše rizika. Dinamu nije trebao, a Osijek kao da je dvojio što učiniti. Krenuti odmah po izjednačenje ili pričekati posljednjih 20-ak minuta pa jurnuti po izjednačenje. I u tom se razdoblju igrao salonski nogomet. I tako je bilo do 68. minute kada je Dinamo mogao riješiti sve dvojbe oko pobjednika. Gavranović je dobio odličnu loptu u prostor našao se sam pred Malenicom, ali je vratar Osijeka u toj situaciji izašao kao pobjednik jer je odlično zaustavio prizemni udarac napadača Dinama. Minutu kasnije Osijek je došao najbliže pogotku. Nije to bio plod nekakve akcije već je Lopa, koji je nešto ranije zamijenio Mioča, lukavo pokušao iz slobodnog udarca posve iskosa s loijeve strane. Ciljao je bliži kut, a Livaković se uz dosta sreće obračunao s tim udarcem jer ga je obranio koljenima. U 74. minuti još jednom je Osijek imao problem nakon prekida. Moharrami je ubacio iz kuta s desne strane, a Theophile Catherine je opet ostao zaboravljen, ovaj put na drugoj vratnici, ali je na njegov udarac iz neposredne blizine izvrsno reagirao Malenica i spriječio siguran pogodak. Minutu-dvije kasnije pokušao je i Ademi, Malenica je opet bio na mjestu. Ipak, 86. minuti stiglo je rješenje pobjednika. Oršić je sve napravio sam, presjekao je loptu 30-ak metara od vrata, sjurio se prema kaznenom prostoru opalio sa 18 metara tako dobro da ni Malenica nije mogao učiniti ništa. Osijek je do kraja uspio zabiti počasni pogodak kada je Lopa oštro ubacio u 90. minuti pred vrata, a Petković u skoku malo dirao loptu dovoljno da ona prevari Livakovića...
Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme toplo. Teren odličan. Gledatelja: 5.021.Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelci: 1:0 Theophile Catherine (21), 2:0 Oršić (86), 2:1 Petković (90-autogol). Žuti kartoni: Leovac (Dinamo), Marić, Škorić, Lopa (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: KEVIN THEOPHILE CATHERINE (DINAMO)

DINAMO 2 (1)

Livaković 6, Moharrami 6,5, Theophile Catherine 7, Dilaver 6,5, Leovac 6, Šunjić 6, Ademi 6,5, Kadzidor 6,5, Olmo 5,5 (od 46. Gojak 5,5), Hajrović 6,5 (od 64. Oršić 6,5) Gavranović 6 (od 80. Petković-).

OSIJEK 1 (0)

Malenica 6,5, Lončar 6, Škorić 5,5, Guti 6, Šorša 6 (od 73. Grgić -), Mudražija 5,5, Mioč 6 (od 62. Lopa 6), Henty 5, Hajradinović 5,5, Boban 5,5 (od 62. Bočkaj 5), Marić 5.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike