Novosti
APN TRAŽI 146 STANOVA

Država kupuje stanove za korisnike stanarskog prava
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Stanovi se kupuju diljem Hrvatske - od Dubrovnika do Belog Manastira

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je početkom kolovoza javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova na području 57 gradova i općina diljem Hrvatske, od Belog Manastira do Dubrovnika, površine od 35 do 85 četvornih metara.


Kako u javnom pozivu nema informacije zašto se stanovi kupuju, za objašnjenje smo se obratili APN-u, koji nas je pak uputio na Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ).
SDUOSZ se očitovao da se u navedenom javnom pozivu radi o kupnji stambenih jedinica za potrebe stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava na području i izvan područja posebne državne skrbi, a cijeli postupak provodi se na temelju Zakona o područjima posebne državne skrbi i Uredbe o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskih prava i članova njihovih obitelji.
Nakon što uredi državne uprave u županijama utvrde pravo na zbrinjavanje prema navedenim propisima, SDUOSZ, kao provedbeno tijelo, izrađuje plan potrebe za kupnju stanova na području i izvan područja posebne državne skrbi, nakon čega RH, u mjestima gdje ne postoje slobodne i useljive stambene jedinice u državnom vlasništvu, posredovanjem APN-a, kupuje stanove za korisnike kojima je rješenjem utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje. U posljednjem slučaju radi se o kupnji 146 stambenih jedinica različite površine čiji će budući stanari biti osobe koje su se koristile stanom u društvenom vlasništvu na području Hrvatske do dana gubitka stanarskog prava, odnosno građani koji su zbog ratnih djelovanja napustili svoje stambene kvadrate i samim time nisu imali mogućnost otkupa stanova.
Pravo na stambeno zbrinjavanje može ostvariti podnositelj zahtjeva i članovi njegove obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu, i to pod uvjetom da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na području Hrvatske ili da je nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991., odnosno ako nisu stekli status zaštićenog najmoprimca. Jedan od uvjeta je i da podnositelji zahtjeva nisu (su)vlasnici useljive kuće ili stana na području država nastalih raspadom SFRJ.
Ivan Alilović
Dva poziva u 2017. godini
U 2017. objavljena su dva javna poziva za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova i kuća. Sukladno s javnim pozivom iz veljače 2017. i s javnim pozivom iz lipnja 2017., nakon dobivanja konačne suglasnosti od SDUOSZ-a i pozitivnog pravnog mišljenja nadležnih tijela kupljene su 62 nekretnine. U razdoblju od 2006. do 2016. kupljeno je 1629 stanova izvan područja posebne državne skrbi (PPDS), a u razdoblju od 1997. do 2016. godine 10.230 raznih nekretnina na PPDS-u.
Možda ste propustili...