Novosti
ZA PARAMEDIKE U RH NE POSTOJI ŠKOLA

Komora sestara pozdravlja promjene u sustavu Hitne
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Hrvatska komora medicinskih sestara u petak je pozdravila najavljene promjene u hitnoj medicinskoj pomoći kojima se predviđa viša edukacija i veće ovlasti medicinskih sestara u hitnim timovima, ali i upozorila da je prethodno potrebno mijenjati zakone i podzakonske propise, te provesti prilagodbu obrazovnog sustava.
Komora je priopćila da se zalaže za timove u kojima će biti visokoobrazovane medicinske sestre s dobrom edukacijom iz hitne medicine i ovlastima ordiniranja i pružanja neophodne terapije i postupaka za održavanje života pacijenta do dolaska liječnika ili do transporta u najbližu zdravstvenu ustanovu. No, za ostvarenje toga cilja nužno je mijenjati postojeće zakonske propise koji određuju da jedino liječnici smiju ordinirati terapiju i da medicinske sestre ne smiju primijeniti terapiju bez naloga liječnika, navodi Komora. Iz Komore poručuju da hrvatsko sestrinstvo želi pružati najbolju skrb građanima i očekuju od obrazovnog sustava i zakonodavnih vlasti da im to omoguće. Podsjećaju i kako se Komora od samih početaka reforme hitne medicinske pomoći zalagala da medicinske sestre i tehničari u Timu 2 moraju imati visoko, specijalističko obrazovanje kako bi mogli imati i proširene kompetencije. "Stoga je prije nekoliko mjeseci pokrenula i izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći", naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore. Na dokumentu, koji će Komora Ministarstvu zdravstva predložiti ove jeseni, radi Radna skupina medicinskih sestara i tehničara, vrhunskih stručnjaka iz ovog područja. Na najave ministra zdravstva Milana Kujundžića o uvođenju paramedika u sustav Hitne, u Komori kažu da su oni dio europskog trenda u hitnom zbrinjavanju pacijenata. "U Engleskoj i Irskoj ovaj posao obavljaju vrhunski obrazovane medicinske sestre i tehničari ili liječnici, što znači najmanje tri ili četiri godine studija na visokim učilištima i specifične edukacije iz područja hitne medicine. Čak i Njemačka ima obrazovanje paramedika u trajanju od tri godine, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja", navodi se u priopćenju.
Sindikat medicinskih sestara i tehničara demantirao je u petak napise da je riječ o nemedicinskom osoblju osposobljenom za hitnu intervenciju i transport, te ističe da se paramedikusi visokoobrazovane medicinske sestre i tehničari koje u timovima Hitne pomoći zamjenjuju liječnike. Paramedikusi su medicinske sestre i tehničari sa završenim diplomskim studijem. Međutim, zdravstveni fakulteti u RH danas ne školuju takav kadar jer nije uspostavljen sustav specijalizacije medicinskih sestara u Hitnoj medicini, izjavio je Antun Bajan iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.H
Božo Petrov

čelnik Mosta nezavisnih lista

Kujundžić nije dobar ministar

Božo Petrov ustvrdio je u petak kako ministar zdravstva Milan Kujundžić nije dobar ministar, a svoj poziv za njegovim opozivom Most je dodatno potkrijepio s popisom 50 konkretnih razloga koji se osim na reformu hitne pomoći odnose na neriješene probleme i neispunjene zadatke zdravstvu. "Kujundžić nije dobar ministar. To je činjenica koju smo potkrijepili s više desetaka konkretnih razloga za opoziv ministra zdravstva zbog njegovog nečinjenja", istaknuo je Petrov.