Svijet
KAMP JE OTVOREN PO UZORU NA RUSKE

Srbija zatvorila “patriotski kamp” za indoktrinaciju djece i mladih
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.

Srbijanske vlasti zatvorile su u petak sporni "omladinsko-patriotski" kamp u kojemu su dječaci i djevojčice prolazili vojničku obuku uz obrazloženje da to "nije Srbija budućnosti". Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina.


Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatibor raspušten "zbog moguće zlouporabe djece i uznemirivanja javnosti". Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da kamp u kojemu su djeca nosila vojne uniforme "nije Srbija budućnosti" i poručio je da država takvo što neće tolerirati. "To nije Srbija budućnosti ni Srbija kakvom se želimo ponositi", rekao je Vučić novinarima. U logoru na padinama Zlatibora boravila su 34 dječaka i deset djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u dobi od 12 do 23. Većinom je riječ o djeci vojnih veterana iz ratova nakon raspada bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih. Prema izvješću Radio-televizije Srbije u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa". Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, rekao je kako su ih instruktori iz Rusije i umirovljeni pripadnici srbijanske policije i vojske učili obrambenim vještinama i da u tome "ne vidi ništa loše". Tvrdi kako je sve prema zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi. Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece". Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini".

"Zašto su ta djeca u vojničkoj uniformi ako oni zaista uče snalaženje u prirodi, prvu pomoć, i takve stvari. Dakle, kada vidimo djecu u uniformama, kada vidimo taj vojni ‘dril‘ kroz koji prolaze, jasno je da se ne radi ni o kakvim mladim izviđačima nego upravo da je cijela bit kampa u toj ideološkoj komponenti, odnosno indoktrinaciji", izjavila je Isidora Stakić, iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku. H/V.T.
U logoru je boravilo 44 dječaka i djevojčica iz Srbije, RS i Crne Gore, a većinom se radilo o djeci vojnih veterana
Možda ste propustili...

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike