Osijek
APEL IZ KBC-A URODIO PLODOM

Građani pohitali dati krv, operacije nisu odgađane
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.

Još su jednom veliko srce pokazali dobrovoljni darivatelji krvi koji su se odazvali na sve akcije nakon apela iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, a gdje je prijetilo čak stopiranje hladnih operativnih programa! U samo dvije akcije Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Kluba 25 i spomenutog Zavoda prikupljene su 64 doze krvi, no tu darivatelji nisu stali. Ipak, budući da su ljetni mjeseci te je potreba za krvi umnogome veća nego u ostatku godine, mr. sc. Bojana Bošnjak, voditeljica Odjela laboratorijske dijagnostike te kliničke i transfuzijske medicine KBC-a Osijek, upozorava kako je za sada tzv. krhka ravnoteža, odnosno da dnevni ulaz doza krvi namiruje dnevne potrebe, no ne i više od toga.


- Odaziv je nakon apela bio odličan, organizirane su akcije po cijeloj Slavoniji i Branji. Svuda se čulo da je velik nedostatak krvi u našoj osječkoj bolnici, pa su ljudi pohitali dati krv i taj nas je odaziv razveselio. Uspjeli smo namiriti zalihe u mjeri koja omogućuje da radimo bez straha i da ne odgađamo hladne operativne programe, no i dalje apeliramo na dobrovoljne davatelje krvi da nas ne zaborave – rekla je dr. Bošnjak, naglasivši kako bi bilo dobro da se odaziv nastavi u ovolikoj mjeri kakav je bilo protekli i ovaj tjedan.
A u Gradsko su društvo Crvenog križa Osijek, gdje je u srijedu bila organizirana dobrovoljna akcija darivanja krvi, došli mnogi. Bili su tu članovi Udruge Zdravo trčanje, KRSG-a Rondo Osijek, Hrvatskog sokola, Lige za djecu superjunake i Cannonsa. Ravnatelj GD-a Crvenog križa Denis Ćosić zahvalio je svim darivateljima, dodajući da su se akciji priključili i građani čija radna mjesta gravitiraju Preradovićevom šetalištu. Odaziv je, ocijenio je Ćosić, bio više nego dobar, a još da nije bilo promjene vremena, kaže, svi koji su željeli uspjeli bi dati krv. Ovako je bilo malih, nepredviđenih zastoja, no s obzirom na to da su ukupno prikupljene 64 doze krvi, Ćosić kaže da itekako mogu biti zadovoljni.
- Bilo je onih potencijalnih darivatelja koji su zbog promjene vremena uzeli lijekove protiv glavobolje, što ne smiju učiniti namjeravaju li dati krv. Ipak, jako smo zadovoljni rezultatima i zahvaljujem svima, posebice brojnim udrugama i društvima s kojima surađujemo i koji su se odazvali i na ovu akciju. Pomoć GD-u Crvenog križa i udruga koje su se odazvale akciji uzajamna je i to je ona vrijednost koju treba pohvaliti. Inače, ovo je četvrta akcija zaredom koju kontinuirano provodimo i planiramo nastaviti – rekao je Ćosić, dodajući da je zahvalnost to veća što je akcija organizirana u poslijepodnevnim satima, a dobrovoljnim darivateljima to nije predstavljalo problem. M. Mihelić
Dr. Bojana Bošnjak

Klinički Zavod za transfuzijsku medicinu

Trenutačno je namiren dnevni unos s obzirom na dnevne potrebe. No, pozivamo darivatelje da krv daju i nadalje i na taj način stvore potrebne zalihe.
AKCIJA U PORTANOVI
Tradicionalne akcije dobrovoljnog darivanja krvi u TC Portanova, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Osijek i Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek, nastavljaju se i tijekom ljetnih mjeseci. Tako će se danas (18. kolovoza), u vremenu od 17 do 20 sati, u poslovnom prostoru između lounge bara Waldinger i restorana Polaris, na drugom katu TC Portanova, omogućiti građanima da iskažu svoju humanost.
apel
I VI MOŽETE SPASITI NEČIJI ŽIVOT!
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike