Osijek
ČITATELJICA OSUPNUTA PROMETNOM NEKULTUROM

Oštetio joj autmobil i pobjegao. Ove je godine tako prošlo već 60-ak Osječana
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.

Nije rijetkost da se na parkirališnim mjestima nehotice ošteti nečiji automobil. Takvu je situaciju iskusila i 43-godišnja Osječanka koja mjesecima parkira svoj automobil u središtu grada, u blizini radnoga mjesta.


- To je moj prvi automobil koji sam si sama kupila i uvijek vodim računa o tome da ne stanem blizu drugog automobila te s osobitom pažnjom ulazim na parkirno mjesto i izlazim s njega. Tako je bilo i u četvrtak, a kad sam došla kući, imala sam što vidjeti! Automobil, inače smeđe boje, bio je ogreban po dijelu blatobrana, a na suvozačevim vratima vidjela sam dugu crtu, nastalu vjerojatno nakon što je netko naglo otvorio vrata. Bila sam šokirana i osupnuta prometnom nekulturom. Naime, svakom se to može dogoditi, no pristojan bi čovjek ostavio broj telefona i ponudio naknadu štete – ispričala je sugrađanka koja je na istom mjestu bila parkirana punih osam sati i ne zna tko je sve parkirao automobil pokraj njezinoga.
Iako je pretpostavila kako nema mnogo koristi od naknadnog zvanja policije, Osječanka je to ipak učinila. U Prometnoj policiji rekli su joj kako je, s obzirom na to da na mjestu gdje je parkirala nema kamera, vrlo mala, gotovo nikakva vjerojatnost da će pronaći krivca.
- Shvatila sam da nema koristi, a isto tako sam znala da ne mogu pronaći onoga tko mi je vidljivo oštetio automobil. Obratila sam se autolimaru od kojeg sam čula da bi me samo bojanje blatobrana izišlo oko 700 kuna, otprilike kao i vrata ako se bojaju. Odustala sam, a znam da ovo vjerojatno i, nažalost, nije posljenji put da ću se naći u ovakvoj situaciji.
Da takvih slučajeva ima, potvrdili su nam i u PU osječko-baranjskoj, odakle doznajemo da su u prvih šest mjeseci ove godine na području PU osječko-baranjske evidentirana ukupno 63 kaznena djela oštećenja tuđe stvari. Od toga broja 30 je razriješeno, odnosno počinitelji su otkriveni. Inače, namjerno izazivanje štete na automobilima ubraja se u kazneno djelo "oštećenje tuđe stvari", no osim automobila, tu su i druga oštećenja, pa se ukupan broj kaznenih djela ne odnosi samo na štetu nastalu na automobilu.
Prema članku 235. Kaznenog zakona počinitelju prijeti čak i zatvorska kazna.
-Tko ošteti, uništi, izobliči, ili učini neuporabljivom tuđu stvar, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Kaznom iz st. 1. članka kaznit će se onaj tko crtežima ili natpisima neovlašteno mijenja izgled zidova, motornih vozila ili drugih površina. Ako je kazneno djelo iz st. 1 ili 2 ovoga članka počinio iz niskih pbouda, ili je njime prouzročio znatnu štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – stoji u priopćenju PU osječko-baranjske.
Osječanki ne preostaje ništa drugo nego platiti autolakirera koji će joj vratiti automobil u prijašnje stanje. Kaže i kako se nada da će se drugi počinitelji javiti oštećenima i priznati krivnju.
- Gore mi je što mi je netko koga ne znam oštetio automobil, nego da mi se na autu nešto pokvarilo. Lijepo bi bilo da se taj netko javio, no nismo svi jednako odgovorni i moralni - zaključila je. M. Mihelić
S obzirom na to da na parkiralištu nema kamera, vjerojatnost da će počinitelj biti nađen vrlo je mala
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike