Mozaik
ZAVRŠIO JE SARAJEVO FILM FESTIVAL

Nagrade za "Srbenku" i Leona Lučeva
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.

Hrvatski film redatelja Nebojše Slijepčevića "Srbenka" proglašen je najboljim dokumentarcem 24. Sarajevo Film Festivala, a Leon Lučev ponio je naslov najboljeg glumca za ulogu ostvarenu u filmu "Teret" koji je režirao Ognjen Glavonić.


Žiri je ocijenio kako je Slijepčevićev film zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti. Slijepčević u filmu koji je već nominiran i za najbolji europski dokumenarac otvara pitanje suočavanja Hrvatske, kako to film vidi, s iracionalnim krugovima mržnje potaknutim šovinističkim predrasudama. Povod za priču je brutalno ubojstvo 12-godišnje djevojčice Aleksandre Zec te njezine majke i oca kojega su 1991. u Zagrebu počinili pripadnici pričuvnog sastava tadašnjeg MUP-a predvođeni Sinišom Rimcem, no radnja se potom veže na predstavu koju o tome u kazalištu u Rijeci postavlja redatelj Oliver Frljić. On, kao i glumci, kroz probe prolazi kroz mučne prizore uživljavanja u taj brutalni zločin, ali se pritom otvaraju i priče o mržnji i predrasudama zbog kojih, kako tvrdi film, u današnjoj Hrvatskoj pati generacija tinejdžera koja nije ni za što kriva. Jedna od takvih je i djevojčica koja se ispovijeda u filmu o traumatičnom iskustvu spoznaje o svojoj nacionalnoj pripadnosti koja je bez ikakve njezine krivnje stigmatizira u pretvara u osobu koju okruženje njezinih vršnjaka izvrgava poruzi i šikaniranju. Slijepčević je kazao kako je zahvalan ekipi SFF-a zbog potpore koju pruža nastanku ovakvih ostvarenja: "Ovo je moja zahvala svim hrabrim sudionicima filma počevši od Olivera Frljića kao jednom od najvažnijih umjetnika koji rade u Hrvatskoj, a i šire", kaže Slijepčević.
Film "Teret" u kojemu glumi Leon Lučev dobivši za to "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca također otvara pitanje suočavanja s ratnim zločinima i njihovim posljedicama. Lučev u ulozi vozača hladnjače koji 1999. prevozi u Beograd trupla Albanaca ubijenih na Kosovu u sklopu nastojanja režima Slobodana Miloševića da prikrije tragove etničkog čišćenja, publici nudi traumatično iskustvo osobe koja bez privole i krivnje postaje supočinitelj zločina. Suočen s tom činjenicom, Lučev u ulozi vozača koji nema izbora otvara temeljna pitanja savjesti, morala i čovječnosti. "Ovo je bio najteži film i najteža tema kojom sam se bavio. Radilo se o odgovornosti prema ljudima", kazao je Lučev zahvalivši redatelju Ognjenu Glavoniću i cijeloj ekipi.
Za najbolju glumicu 24. SFF-a proglašena je Judita Franović Brdar za "Jedan dan", najboljim je redateljem proglašena Iona Uricaru za film "Limunada", najbolji kratki film je "Dah", debitantsko redateljsko ostvarenje sarajevskog glumca Ermina Brave.
Na SFF-u publika je imala priliku pogledati rekordnih 266 filmova iz 54 države. Hina
NAJBOLJI FILM "AGA"
Predsjednik žirija koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, iranski redatelj i dvostruki dobitnik Oscara Asghar Farhadi, objavio je kako je za najbolji film proglašen bugarski "Aga" redatelja Milka Lazarova, koji je publici ponudio iznimno ostvarenje fascinantne estetike o iskonskoj ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama.
Najčitanije iz rubrike