Mozaik
ARETHA FRANKLIN (25.3.1942. - 16.8.2018.)

Kraljica soula koja je glasom promijenila povijest i društvo
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Postavila je standarde za strastvenu soul glazbu, ali i postala ikona feminizma i pokreta za građanska prava

Kraljica soula, glas crne Amerike, Lady Soul, najveća pjevačica ikada, Aretha Franklin, koja je umrla u svom domu u Detroitu u 76. godini, ostat će zabilježena u povijesti glazbe kao jedna od rijetkih umjetnica koja ne samo da se suprotstavila dobu u kojemu je živjela nego ga je zauvijek promijenila i postala ključna figura u društvenim promjenama koje su se dogodile ne samo u SAD-u nego i u svijetu.


- Službeni uzrok smrti je uznapredovali rak gušterače neuroendokrinog tipa, koji je potvrdio njezin onkolog, dr. Philip Phillips s Karmanos Cancer Instituta. U jednom od najmračnijih trenutaka u našim životima ne možemo pronaći primjerene riječi da izrazimo bol u svojim srcima. Izgubili smo matrijarha i stijenu svoje obitelji. Ljubav koju je pružala djeci, unucima, nećacima, nećakinjama, rođacima, nije poznavala granice. Duboko smo dirnuti nevjerojatnim priljevom ljubavi i podrške dobrih prijatelja i obožavatelja iz svih dijelova svijeta. Hvala vam na suosjećanju i molitvama. Osjećamo vašu ljubav prema Arethi i pruža nam utjehu saznanje da će njezina ostavština živjeti i dalje. Dok tugujemo, molim vas za poštovanje naše privatnosti tijekom ovog teškog razdoblja - stoji u izjavi obitelji.

Simbol nade

U legendarnoj karijeri koja se protezala na više od pet desetljeća, Aretha je osvojila 18 Grammyja, prodala više od 75 milijuna albuma i nastupala na tri predsjedničke inauguracije, uključujući i onu Baracka Obame u siječnju 2009. Njezin posljednji "A Brand New Me" izašao je 2017. kratko prije nego što je objavila svoje umirovljenje sa scene.
- Moram vam reći da ove godine idem u mirovinu. Osjećam se jako, jako obogaćeno i zadovoljno s tim odakle je moja karijera došla i gdje je sada - rekla je Aretha tada. Od kako je vijest o njezinoj smrti objavljena, društvene mreže preplavile su poruke sućuti njezinih kolega i prijatelja iz glazbene industrije i šire. Posvete i riječi ljubavi i poštovanja o njoj napisali su: Paul McCartney, Elton John, Ricky Martin, Liam Gallagher, Annie Lennox, Lisa Stansfield, Barack Obama... Njezine fascinantne i energične izvedbe pjesama kao što su "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Think" i "Spanish Harlem" postavile su standarde za strastvenu soul glazbu krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, ali i učinile od nje ikonu feminizma i pokreta za građanska prava. Njezini žustri zahtjevi za poštovanjem i razumijevanjem pretvorili su se u subkulturne pozive o jednakosti i postala je pjevačica s najviše, čak 100, singlova na top-ljestvici Billboarda, postavši simbol nade u bolje sutra.
Rodila se kao Aretha Louise Franklin u Memphisu, Tennessee, 25. ožujka 1942. Otac joj je bio baptistički propovjednik, a majka pjevačica, a Aretha je naučila svirati klavir po sluhu i u 10. godini počela solo pjevati u crkvi. Nakon brojnih selidbi, rastave roditelja i smrti majke, njezin je otac zarađivao tisuće dolara nastupajući u crkvama, a sam sebe nazvao je "čovjek s glasom vrijednim milijun dolara." U crkvama su ga na nastupima gledale mnoge poznate osobe, kao Sam Cooke, Jackie Wilson i Martin Luther King Jr. Postao je Arethin menadžer kad joj je bilo 14 godina, kad je već imala prvo dijete, sina Clarencea, kojega je nazvala po svojem ocu. Aretha je uz očevu pomoć potpisala ugovor s izdavačkom kućom JVB Records, koja je objavila njezin debitantski album "Songs Of Faith" 1956. Zagledala se u Sama Cookea i to ju je navelo da želi snimiti album svjetovne pop-glazbe, a nekoliko se izdavača borilo da s njima potpiše ugovor kad je imala 18 godina, uključujući Tamlu i RCA, a ona se odlučila za label Columbia 1960.
Snimajući za Columbiju imala je niz R&B hitova koji su se popeli na američke top-liste, a prvi put pojavila se na Billboard Top 40 1961. godine obradom pjesme "Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody". No, tek kad se prebacila u izdavačku kuću Atlantic Records 1966. godine počeo je Arethin vrhunac. Samo u prvoj polovini 1967. objavila je svoje velike hitove "I Never Loved A Man (The Way That I Love You)" i "Respect", s tim da je potonji postao njezin prvi broj jedan na američkoj top-listi i himna feministica i pokreta za građanska prava. Njezini prvi albumi koji su postali klasici, "I Never Loved A Man The Way I Love You", "Lady Soul" i "Aretha Now" donijeli su još legendarnih hitova kao što su "Think", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" i "Chain Of Fools", sve kao plod njezine čarobne suradnje s producentom Jerryjem Wexlerom. Njezin utjecaj i važnost obilježeni su njezinim pojavljivanjem na naslovnici magazina Time. Aretha je pjevala na pokopu Martina Luthera Kinga 1968., i to pjesmu "Precious Lord".
Rasplakala Obamu

Arethin uspjeh nastavio se i u ranim 1970-ima, kad se njezin gospel album "Amazing Grace" 1972. godine prodao u dva milijuna primjeraka i postala je prva R&B pjevačica koja je nastupila u dvorani Filmore West u San Franciscu. Njezini kasniji albumi za Atlantic zaradili su manje. Karijera joj je oživjela kad se 1980. godine prebacila u izdavačku kuću Arista, zahvaljujući više pop-hitovima kao što su "Who’s Zoomin’ Who" i "Freeway Of Love", kao i sjajnom suradnjama: s grupom The Eurythmics na "Sisters Are Doin’ It For Themselves" i Georgeom Michaelom na "I Knew You Were Waiting For Me". Iste se godine pojavila u velikom kino-hitu "Blues Brothers" i osvojila nove generacije fanova. Tijekom više od 20 godina u Aristi Aretha je utvrdila svoj status velike dame soul glazbe, a otkako je raskinula ugovor s njima 2004. godine, zabilježila je sjajne nastupe 2006. na Superbowlu, na Obaminoj inauguraciji te 2015. na svečanosti dodjele Kennedy Center Honors kantautorici Carole King, kad je pjevajući "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" rasplakala Obamu i raspametila publiku. Upravo snimka te izvedbe najviše je puta podijeljena na društvenim mrežama nakon objave njezine smrti.
Njezin ljubavni život bio je turbulentan kao i njezina karijera. Prvo je bila u braku s Theodoreom Whiteom od svoje 19. godine, a razvela se od njega 1969. jer ju je tukao. Njezin drugi brak s glumcem Glynnom Turmanom sklopljen 1978. trajao je šest godina, a njezini planovi da se uda za svojeg dugogodišnjeg životnog suputnika Willieja Wilkersona propali su kad je ona 2012. otkazala zaruke. Godinama se borila s alkoholizmom i lančanim pušenjem cigareta. Otkazala je koncerte 2010. zbog operacije tumora i nastavila je otkazivati nastupa zbog zdravstvenih razloga cijelo desetljeće. U Detroitu 2017. rekla je publici da ju "spominje u svojim molitvama." Iza sebe je ostavila četiri sina i veliku kolekciju soul glazbe koja je među najutjecajnijima u povijesti.
Legendarni producent Clive Davis organizira tribute koncert u čast Arethi, koji će se održati 14. studenoga u njujorškom Madison Square Gardenu. Još se ne zna tko će sve nastupiti, ali bit će to sigurno velika skupina Arethinih prijatelja i glazbenika na koje je utjecala svojim glasom, energijom i pojavom koji nikad neće pasti u zaborav. Kraljica će živjeti zauvijek, baš kao i Kralj Elvis Presley, s kojim neobičnom igrom sudbine dijeli datum smrti, 16. kolovoza.
Tanja Kvorka
Osvojila je 18 Grammyja, prodala više od 75 milijuna albuma i nastupala na tri predsjedničke inauguracije
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike