Sport
IVAN MATOKOVIĆ

Budući liječnik i odlični odbojkaš osječkog superligaša
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
U prvoj godini koju sam igrao u Superligi riješio sam 14 ispita na fakultetu, rekao nam je Našičanin

Prošla sezona bila je itekeko afirmativna za odbojkaša Ivana Matokovića. Premijerni nastupi u najjačoj konkurenciji iznenadili su mnoge, jer Našičanin se snašao u Superligi kao da je u njoj već starosjedilac.


No, sve još ima dodatnu težinu kada se zna da je ovaj 25-godišnjak sve do prošle jeseni igrao rekreativno za osječkog drugoligaša Željezničar, a odbojka mu čak nije bila ni prvi sportski izbor.

Prvo igrao tenis

- Ozbiljno sam počeo s tenisom koji sam trenirao do 14 godine. Bilo je i zapaženih rezultata, ali kada je sve to postalo financijski teško pratiti, odlučio sam se ipak posvetiti školovanju - kaže Ivan koji je i tu obvezu shvatio maksimalno ozbiljno.
Uspio je spojiti za mnoge ono nespojivo, uz igranje posljednju godinu dana na onoj najačoj razini, upisao je i fakultet koji ide u skupinu najzahtjevnijih. No, Matković je uspješan na parketu, ali i na studiju medicine.
- Od malih nogu bio sam organiziran, škola nije patila zbog tenisa, naravno da kasnije nije ni zbog odbojke. Nije lako, ali sve se može uskladiti i odraditi kako treba. Evo, u sezoni u kojoj sam igrao u Superligi riješio sam i 14 ispita. Fakultetske, šestogodišnje obveze su pri kraju, ali naravno da sada slijedi dodatno usavršavanje. U rujnu je preostao još dipliomski, a onda sam spreman za stažiranje u Našicama ili Osijeku. Volio bih i u poslovnom dijelu biti vezan uz sport, a to znači baviti se fizikalnom terepijom, ortopedijom, radiologijom. Smatram da se i tu može pomoći odbojkašima, ali i ostalim sportašima - naglašava Ivan koji je u Superligi završio zahvaljujući prije svega sada već bivšem treneru Mursa-Osijeka Davoru Meringeru, koji je u 205 centimetara visokom budućem liječniku prepoznao potencijal.
- Po dolasku u Osijek na fakultet imao sam se namjeru i dalje baviti sportom. Završio sam u "Želji", gdje mi je bilo sjajno. Nije mi bio problem uklopiti se ni izvan parketa ni na parketu. Posjedovao sam predispozicije, visinu, pokret smeča iz tenisa te radne navike. Meringer me je snimio kada je preuzeo fakultetsku ekipu, postavio pitanje: "Gdje si ti bio do sada". Pozvao me u klub, prihvatio sam izazov i na kraju je sve bilo iznad očekivanja. Ustalio sam se u postavi (Ivan je na poziciji korektora), odlično sam primljen od suigrača, a ta atmosfera u svlačionici i na treninzima dala je i rezultat, na kraju smo bili treća momčad u državi, igrajući kvalitetno i protiv onih ekipa koje su bile bolje plasirane od nas.
Na izbornikovom "radaru"

Trener koji je prepoznao ono što su morali neki prije njega više nije u gradu na Dravi. Matković je zahvaljujući njemu, ali i svom talentu, ipak isplivao ispod radara. Kako je igrao prošle sezone svjedoči i podatak da je zaslužio i uvrštavanje na reprezentativni popis.

- Iako je riječ o prošireonoj listi, naći se na njoj veliko je priznanje i motivacija za dalje. Bez obzira na to što će biti i drugih obveza, želim i dalje igrati u Mursi. Ovog ljeta nastali su neki problemi koji će se, vjerujem, uskoro i riješiti, pa možemo nastaviti tamo gdje smo stali - kaže na kraju Našičanin Ivan Matoković, odbojkaš Mursa-Osijeka i budući liječnik.
Nino Benčina
SNIMLJEN U FAKULTETSKOJ MOMČADI
Zanimljiva je priča kako je Matoković stigao u redove Mursa-Osijeka. Naime, prošlogodišnji trener "mursaša" vodio je fakultetsku momčad u kojoj je Ivan igrao. Kada je na tom fakultetskom turniru vidio njegove kvalitete samo je uzviknuo "Pa gdje si ti bio do sada". Matokovića je trener odmah pozvao u klub. A takvi se pozivi iz prvoligaških momčadi ne odbijaju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike