Novosti
PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA

Referendumske aktivnosti financirat će se kao stranke
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Ministarstvo uprave u javnu je raspravu poslalo Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, prema kojem će organizacijski odbori referendumskih inicijativa morati državi transparentno dostavljati podatke o svojem financiranju i promidžbi, a u obvezama će u velikom dijelu bit izjednačeni s političkim strankama i nezavisnim listama.
Organizacijski odbori referendumskih inicijativa donacije u novcu za financiranje referendumske aktivnosti moći će prikupljati isključivo na posebnom računu u tu svrhu.
Kao i političkim strankama, donacije fizičkih osoba organizacijskom odboru ne smiju prelaziti iznos od trideset tisuća kuna. Ukupna vrijednost donacija pravne osobe organizacijskom odboru za financiranje referendumske aktivnosti za pojedini državni referendum ne smije prelaziti iznos od dvjesto tisuća kuna, a za pojedini lokalni referendum trideset tisuća kuna. Za donacije čija je vrijednost veća od pet tisuća kuna davatelj i primatelj donacije dužni su zaključiti ugovor. Eventualne donacije primljene nakon roka predstavnik organizacijskog odbora dužan je odmah prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu, a donaciju vratiti donatoru najkasnije u roku od 15 dana. Ukupan iznos troškova referendumske aktivnosti za raspisivanje pojedinog državnog referenduma ne smije prelaziti osam milijuna kuna, milijun kuna za lokalni referendum u Gradu Zagrebu, šeststo tisuća kuna za lokalni referendum u županiji i velikom gradu, dvjesto pedeset tisuća kuna za lokalni referendum u jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od deset tisuća stanovnika, sto tisuća kuna za lokalni referendum u jedinicama lokalne samouprave koje imaju od tri do dest tisića stanovnika te pedeset tisuća kuna za lokalni referendum u jedinicama lokalne samouprave koje imaju do tri tisuće stanovnika. Bit će zabranjene i anonimne donacije.H
Komentari na zakon do 12. rujna
Izvješće Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštovanja odredbi ovoga zakona koje se odnose na financiranje referendumske aktivnosti morat će se objaviti na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva u roku od 60 dana od dostave Financijskog izvještaja o financiranju referendumske aktivnosti. Komentari na Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma moći će se poslati do 12. rujna 2018.