Svijet
UPOZORENJE AGENCIJE ZA DJECU UN-A

Djeca migranti rizikuju da postanu žrtve krijumčara
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.

Djeca izbjeglice i migranti koji napuštaju Srednju Ameriku kako bi izbjegli kriminal, nasilje i siromaštvo na svom putu prema Sjedinjenim Državama u opasnosti su od krijumčara ljudi, upozorila je u četvrtak UN-ova agencija za djecu UNICEF.


Deseci tisuća djece koja putuju sama ili s obiteljima iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa, pokušavaju proći kroz Meksiko na putu prema SAD-u. "Ove obitelji moraju poduzeti dugo i nesigurno putovanje na kojem riskiraju da ih zaustave krijumčari ljudi, ili drugi kriminalci", objavio je UNICEF u svom izvješću. Sve veći broj ovih migranata biva deportiran, a UNICEF ističe da najčešće ostaju u dugovima, ili na udaru bandi jednom kada se vrate u domovinu. Prema podacima UNICEF-a, blizu 24.200 žena i djece deportirano je u razdoblju između siječnja i lipnja, uglavnom iz Meksika. Stroge imigrantske kontrole tjeraju migrante i izbjeglice, među kojima su i djeca, da idu opasnim rutama - kaže Jose Bergua, UNICEF-ov regionalni savjetnik za zaštitu djece. Kako bi izbjegli vlasti djeca se kreću "kao sjene, da nitko ne zna kojim putevima idu i u toj situaciji kriminalci svih vrsta koriste priliku", kazao je Bergua za Reuters. Troje od pet žrtava krijumčarenja ljudi u području Srednje Amerike i Kariba su djeca, uz organizirane kriminalne skupine koje stoje iza ovog više milijardi dolara vrijednog biznisa, navodi UN-ov ured za droge i kriminal. "Djeca su na udaru krijumčara, jer ih je lako kontrolirati, ranjivi su, lako je na njih utjecati, ili nad njima steći fizičku nadmoć", kaže čelnica protukrijumčarske skupine ECPAT-USA Carol Smolenski. Krijumčari vrebaju po trgovima ili migrantskim skloništima posebice u južnim meksičkim gradovima u blizini gvatemalske granice. Svoje žrtve privuku obećanjima o zaposlenju, a potom ih prisiljavaju na pružanje seksualnih usluga u barovima, navode izvjestitelji. Obitelji plaćaju krijumčarima tisuće dolara kako bi proveli njihovu djecu preko američko-meksičke granice. "U nekim situacijama riječ je o obostranoj zaradi kada ih krijumčari, kojima je plaćeno da provedu djecu preko granice, izruče ravno u ruke krijumčarima", kaže Bergua.
Vuk Tešija
Dužničko ropstvo
Migranti često završe u dugovima jednom kad se dohvate SAD-a. Krijumčari često traže od migranata ekstra plaćanje, pa oni po dolasku u SAD moraju otplatiti dugove, navode iz skupine koja se bori protiv krijumčarenja ljudima Our Backyard.

Djeca migranti često su žrtve prisilnog rada. To je posebno izišlo na vidjelo kada je 2015. pronađeno osmero djece iz Gvatemale koju su krijumčari prisiljavali na 12-satni rad na farmi pilića u Ohiju više od godinu dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba