Regija
STARI KONTEJNERI, NOVA CIJENA ODVOZA

Borovo naselje još uvijek bez polupodzemnih kontejnera
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Iz gradske uprave kažu da u kontejnere vikendom otpad bacaju i građani iz okolnih općina
VUKOVAR - S prvim danom mjeseca svibnja u Vukovaru je stupio na snagu novi cjenik odvoza kućnoga otpada.
Reakcije na iznose na računima su različite i dok jedni govore kako sada plaćaju duplo više nego prije, ima i onih kojima je novi sustav naplate smanjio troškove i nije opteretio kućne budžete.
Jedan od problema je to što nisu svi građani u ravnopravnom položaju, s obzirom da u nekim dijelovima grada nisu postavljeni polupodzemni kontejneri za višestambene zgrade, pa otpad i dalje odlažu u stare otvorene. Na ovo je ukazala i Biljana Gaća, rekavši kako joj se kao gradskoj vijećnici stanovnici gradske četvrti Borovo naselje učestalo obraćaju s pritužbama.
„Ljudima je u prosjeku naknada za odvoz povećana za 10 kuna, što posebno za umirovljenike s malim mirovinama predstavlja problem. Istodobno tim ljudima nisu osigurani uvjeti za odlaganje otpada u polupodzemne kontejnere već su ovi stari industrijski pretpani, povremeno doslovno toliko da iz njih smeće ispada i razvlače ga psi i mačke. O neugodnim mirisima koji se šire ne treba ni govoriti i stoga držim kako bi Komunalac trebao početi bolje raditi svoj posao i riješiti i njima odlaganje otpada na adekvatan način“, rekla je Gaća, dodajući kako je nekorektno da se građanima naplaćuje odvoz po novom cjeniku dok polupodzemni kontejneri nisu postavljeni.
Istaknula je kako ne govori o stanju u drugim dijelovima grada gdje je sva infrastruktura za odlaganje otpada riješena ili za građane koji žive u kućama, već isključivo o građanima u višestambenim objektima u Borovu naselju koji su i dalje prinuđeni odlagati kućni otpad u otvorene kontejnere i trpjeti neugodne mirise koji se šire posebice na visokim temperaturama koje ovih dana vladaju.

Postavljeno 60 polupodzemnih kontejnera


Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako se s tim problemom suočavaju ponajviše u dane vikenda, kada po njegovim spoznajama smeće u te kontejnere trpaju i građani iz drugih dijelova Vukovara, ali i okolnih općina.
„Uglavnom se to događa nedjeljom i pretrpavanjem industrijskih kontejnera stvara se ružna slika, jer i oko njih ima dosta smeća. Komunalac je nekoliko puta dolazio posebnim vozilom to čistiti, jer prvo moraju pokupiti smeće koje je pobacano oko kontejnera da bi mu uopće mogli pristupiti i isprazniti ga. Međutim, nekorektno je reći kako smo podignuli cijenu, a da ništa nismo nappravili. U gradu je postavljeno gotovo 60 polupodzemnih kontejnera i njima smo zamijenili dotadašnje industrijeke koji su bili ruglo, ali i leglo mogućih zaraza. Prosječna cijena nabave i postavljanja jednoga takvoga kontejnera je 10 tisuća kuna, što znači kako smo samo za kontejnere izdvojili 600 tisuća kuna kako bismo imali ljepši grad, bez neugodnih mirisa i kako bi uveli red“, naveo je Penava i upitao kako je moguće da se nakon toliko postavljenih polupodzemnih kontejnera govori o velikom smradu kada je stanje prije bilo daleko gore za sve stanovnike Vukovara. Podsjetio je i kako cijena odvoza kućnog otpada nije mijenjana od 2003. godine te treba usporediti cijene temeljnog energenta i plaća uposlenih sada i prije 15 godina.
„Točno je da još uvijek ima pozicija s otvorenim kontejnerima i nastojat ćemo ih što prije zamijeniti polupodzemnima. Suočavamo se i s novim sustavom gospodarenja otpadom i moramo provesti edukaciju među građanima. Mnogi još uvijek nisu svjesni postojanja reciklažnog dvorišta u Vukovaru i mogućnosti da tamo deponiraju različite vrste otpada, od glomaznog, preko bijele tehnike do baterija i papira. Još uvijek imaju stare navike da tu vrstu smeća donesu u zelene otoke ili ih bace u otvorene kontejnere“, naglasio je te zaključio kako u Komunalcu ipak bilježe porast količine otpada koji se razvrstava što govori kako dio građana savjesno odlaže otpad.
Znatno poskupljene samačkim domaćinstvima


Kada je riječ o samim cijenama odvoza kućnog otpada, jasno je kako je do povećanja ponajprije došlo kod samačkih domaćinstava. Naime, posljednjih je 15 godina gradska tvrtka Komunalac uslugu odvoza naplaćivala po članu kućanstva i to po cijeni od 16 kuna za nositelja te po 8 kuna za svakog člana kućanstva. Tako su samci plaćali 16 kuna mjesečno, a dvočlane obitelji 24, dok prema novom cjeniku fiksni dio (paušal) za kućanstva za kantu od 80 i 120 litara iznosi 33.90 kuna s PDV-om, a cijena za stanare u zgradama je 42.90 kuna. Stoga je čak i onima koji nisu vrsni matematičari jasno kako su dijelu Vukovaraca iznosi na računima značajno veći i to bez varijabilnog dijela cijene koji se odnosi na količinu otpada koju odvozi Komunalac. Naknada za zbrinjavanje iznosi 4 lipe po litri volumena otpada, pa je na građanima izbor hoće li mjesečno jednom ili četiri puta iznositi otpad za odvoz. Zato se većina (ako je suditi po broju kanti koje se mogu vidjeti u dane odvoza na ulici) odlučila na opciju jednog do dva iznošenja mjesečno, čime su im troškovi manji nego da to čine svakoga tjedna.
Za one koji žive u stanovima cijena djelomično ovisi o tomu koliko smeća u zajedničke kontejnere bacaju njihovi susjedi, jer prema novoj odluci svi stanari zajednički snose trošak zbrinjavanja otpada iz kontejnera, s tim da se ukupni iznos dijeli na sve stanare u zgradi, prema broju članova obitelji.
Već pri najavi novoga cjena i modela naplate, dio se Vukovaraca, nažalost, odlučio bacati smeće tamo gdje mu definitivno nije mjesto, čime su na nekoliko mjesta počeli nicati divlji deponiji, suprotno želji mjerodavnih da grad bude čistiji, a građani savjesno razvrstavaju i odlažu otpad.
Hoće li s takvom praksom prestati sami ili tek ukoliko ih budu kažnjavali pokazat će vrijeme, no i gradske su vlasni svjesne kako će se morati ‘boriti‘ s neodgovornim sugrađanima.
Dragana Korpoš
kontejner
Cijena 10.000 kn
Pavliček: Za divlje deponije nije kriv Komunalac
Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček naglasio je kako gradska tvrtka Komunalac vrlo odgovorno i vrlo profesionalno obavlja svoj posao, a da je prije četiri godine tvrtka praktično bila pred stečajem. “Mogu ustvrditi kako gradska tvrtka Komunalac danas posluje vrlo konkurentno, ulaže ogromna sredstva u nove strojeve, uredno se javlja i prolazi na raznim natječajima, što dovoljno govori o njezinoj odgovornosti prema poslu“, rekao je dogradonačelnik Marijan Pavliček. Dogradonačelnik Pavliček ujedno je najavio kako će ubrzo postaviti polupodzemne kontejnere i na lokacije na kojima ih za sada još nema. Dodao je kako su svjesni da postoji mogućnost nastanka divljih deponija smeća, no to neće biti krivnja gradske tvrtke Komunalac, nego isključivo krivnja pojedinih neodgovornih građana koji ne odlažu otpad kako je propisano i takvim neodgovornim postpucima itekako narušavaju sliku grada.
Ivan Penava

gradonačelnik Vukovara:

“U gradu je postavljeno gotovo šezdeset polupodzemnih kontejnera, kojima smo zamijenili industrijske, koji su bili ruglo, ali i leglo zaraze. Mnogi nisu svjesni postojanja reciklažnog dvorišta.”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike