Regija
VINOGRADARI U POTRAZI ZA RADNOM SNAGOM

U Mandićevcu berači iz Našica, Trnava bez Brođana
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Berača nedostaje i zbog vaučera; izbjegavaju ih - misle da tako gube druga prava
TRNAVA/MANDIĆEVAC - Vinorodna područja Đakovštine – Trnava i Mandićevac, spremaju se za berbu grožđa koja će ove godine, jer je 2018. godine u vremenskim prilikama, a time i u vegetaciji, sazrijevanju, zbog preuranjenog ljeta, a potom učestalih i obilnih oborina, specifična godina, uraniti za deset do četrnaest dana u odnosu na prošlogodišnju.
U vinogradima Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u vlasništvu OPG-ovca Hrvoja Lukačevića u Trnavi berba ranih sorti, kaže, počinje u idući ponedjeljak, 20. kolovoza.
– Berba je ove godine uranila, a vegetacija je - kasnila. Očito je biljka sve sama sebi nadoknadila - kaže Lukačević koji u 2018. godini, s obzirom na specifičnost te godine, očekuje prosječnu, dobru berbu. Na drugom kraju Đakovštine, u mandićevačkom vinogorju, tamošnji vinogradar Tomo Horvat, pak, žali nam se na hirovitost godine, a žali se i na činjenicu da su česte i jake kiše, kako kaže u vinogradarskom žargonu, "isprale" grožđe.
– Za sada su rane sorte zbog kiša izgleda u kolapsu sa šećerima. Zbog čestih kiša trunu, a krenula je na njima i pepelnica… Godina je nezahvalna, sve je ranije krenulo, sve se poremetilo, kaže nam Tomo Horvat.
I uoči ove predstojeće berbe grožđa na području Đakovštine postavlja se ponovno pitanje radne snage; i vinogradari i berači snalaze se na različite načine, a berači stižu i iz sve udaljenih područja. Država je "sivu zonu" sezonskog rada u poljoprivredi 2012. godine, tada za vrijeme ministrovanja ministra Miranda Mrsića u resoru rada i mirovinskog sustava, odlučila riješiti vrijednom kuponima, takozvanim "vaučerima", no dio sezonaca"vaučere" do dandanas izbjegava, uz bauk da tako gube druga novčana prava, dovodeći u nepoželjnu situaciju i sebe i poslodavca pokuca li mu inspekcija na vrata. K tome, vaučeri su se te 2012. godine izravno suprotstavili našoj tradiciji da se berbe u vinogradima, voćnjacima obavljaju uz pomoć obitelji, rodbine, prijatelja, susjeda, uz druženje, dobar zalogaj..., pa je našem domaćem čovjeku teško bilo uokviriti tradiciju u vrijednosni kupon - "vaučer", no pravila su sada takva. U berbu u trnavačko vinogorje prije su stizali brojni berači iz susjednog, brodskog kraja.
– Nedostajali su već lani, pa i sada - kaže Hrvoje Lukačević. Tako i berba grožđa osjeća masovni radni egzodus vani. I načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina kaže kako i ove godine vinogradari berače ne pronalaze glatko.
– Moja netosatnica je 20 kuna, a radni dan traje otprilike sedam sati, plus vrijeme za ručak, znači dnevno se može zaraditi oko 140 kuna - kaže Lukačević, za čijim je Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom 22 godine rada na nasadima. Uz brojku od 25 radnih dana u mjesecu, berač tu može zaraditi oko 3.500 kuna.
– Ne zaboravimo i na povrat poreza, tako da mislim da se u berbi može lijepo zaraditi, ako ju prati dobar rad, kaže Hrvoje Lukačević. U 7,5 hektara vinograda Tome Horvata berba teče uz satnicu od 20 kuna za berače i 25 kuna za radnike što nose grožđe u takozvanim "putunjama".
- Satnice smo na te iznose podigli prošle godine i na toj razini su i ove godine. Znači, berač za osam sati rada zaradi 160, a nosači 200 kuna i ljudi su zadovoljni. Ja sam za to se radnik malo više plati i onda će vam svi doći, ali onda to treba opravdati i radom. Svjestan sam da ni sam ne bih išao da je satnica manja, pojašnjava nam Tomo Horvat. Istovremeno Trnavčanin Lukačević kaže da kod njega posebne cijene za nosače nema jer da je nošenje grožđa sada modernizirano.
Dok trnavačkim vinogradarima nedostaju berači sa slvonsko-brodskog područja, u berbu u mandićevačkom vinogorju, kaže Tomo Horvat, dolaze berači čak iz četrdesetak kilometara udaljenih Našica, potom iz Đakova i drugih mjesta u bližoj i daljoj okolici.
– Ima slučajeva da vinogradari sami idu po berače u Đakovo. Ovi što si sami rješavaju prijevoz – udruže se, prelome troškove sa po deset kuna po osobi. Neka za jelo potroši još deset, beraču od dnevnice ostane 140 kuna čisto, kaže Horvat koji se žali kako lokalni otkupljivač grožđa ni do ovogodišnje berbe prema kooperantima nije ispunio svoje obveze još od lani. Lukačević procjenjuje da bi berba mogla potrajati mjesec i pol dana, do približno 5. listopada.
Suzana Župan
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike