Osijek
SEZONSKO POVRĆE NA TRŽNICI

Nema boljeg od domaćeg ajvara!
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
U ponudi je razno povrće, počevši od rajčice, krastavaca “kornišona”, pa do paprike babure

Iako se "na prvu" čini kako na tržnici prevladava voće u odnosu na sezonsko povrće, ponuda povrća potrebnog za zimnicu zapravo je zadovoljavajuća.


Tako se na brojnim mjestima nude krastavci "kornišoni", idealni za pripremu zimnice po cijeni od 12 kuna. Tu je i rajčica po cijeni od šest, osam, pa i deset kuna te paprike babure čija cijena, ovisno o velični, varira od kune do kune i pol za komad. U ponudi je i rog paprika od koje će mnoge kućanice pripremiti ajvar. Cijena im je deset kuna za kilogram, a da još uvijek ima onih koji će, umjesto da ga kupe u prodavaonici, ajvar pripremiti sami, dokaz je sugrađanka Kaja koja nam je dala recept za, kako kaže, izvrstan ajvar rađen prema domaćoj recepturi.
- Potrebno je 12 kilograma rog paprike, šest kilograma patlidžana, otprilike litra ulja i jedna glavica češnjaka, a prema želji i ljuti feferoni. Najduže traje pečenje paprike i padlidžana. Potom gulim i papriku i patlidžan, a da bi se paprika dobro ogulila potrebno ju je staviti u vruću pećnicu, nakon čega se koža od paprike guli bez problema. Za razliku od paprike, patlidžan ne stavljam u pećnicu, no uspijem ga oguliti – ispričala je sugrađanka Kaja koja potom tako pečenu papriku i patlidžan melje u tzv. flajš mašini, odnosno stroju za mljevenje mesa. Dobro je, savjetuje, papriku i patlidžan mljeti zajedno, a što uključuje i češnjak. U lonac u kojem će praviti ajvar stavi oko dva decilitra ulja, a ulje dodaje toliko dugo dok ga smjesa "prima". U konačnici, kaže, to bude oko litre.
- Sol i feferone stavljam po ukusu, a nakon što prođe oko četiri do pet sati, ajvar je gotov. Staklenke koje ću napuniti ajvarom prethodno zagrijem, i to oko 20 minuta u pećnici, a isto učinim i s punim teglicama da ajvar dobije koricu – pojašnjava naša sugovornica.
Marija Mihelić
Zeleni četvrtak: Ekokruške i jabuke
Osvježavajući sok od jabuke ovotjednim je posjetiteljima Zelenog četvrtka ponudio Ivan Delibos, vlasnik istoimenog OPG-a, na još jednoj tjednoj tradicionalnoj manifestaciji. Uz sok od jabuka jonagold, Delibos je ponudio i kruške koje ekološki proizvodi punih 14 godina.

- Uz sok od jabuka, pripremam i jabučni ocat. Inače, posjetitelji već znaju kvalitetu mojih proizvoda, odnosno znaju da proizvodim ekološki. Ako moja kruška i ima koju “piknjicu”, to ništa ne znači, nego samo pokazuje da nije tretirana – pojasnio je Delibos koji je čak i snizio cijenu svojih proizvoda, odnosno prilagodio ih konkurenciji.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike