Ekonomija
IZVJEŠĆE PWC-A

U financijskom sektoru žene slabije napreduju u karijeri
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
U sklopu istraživanja intervjuirano je 290 žena u dobi od 28 do 40 godina koje rade u sektoru financijskih usluga

Globalno izvješće PwC-a pokazuje da sektor financijskih usluga zaostaje za ostalim sektorima kada je riječ o potpori napredovanja žena na više pozicije.


U izvješću je utvrđeno da 54 % žena koje rade u sektoru financijskih usluga smatra da je njihova kategorija različitosti prepreka napretku karijere u svojim organizacijama, u usporedbi s 45 % žena u drugim sektorima. Gotovo polovina (43 %) žena koje rade u sektoru financijskih usluga diljem svijeta bile su žrtve neprikladnog izražavanja, uvreda i maltretiranja u odnosu prema prosjeku od 34 % u drugim sektorima.
Izvješće također izražava zabrinutost zbog utjecaja uredskih politika namijenjenih podršci zaposlenim majkama. Gotovo 60 % majki u sektoru financijskih usluga smatra da se njih nitko ne sjeti kad je u pitanju napredovanje u karijeri nakon povratka na radno mjesto. Više od polovine smatra da, iako na radnom mjestu postoje politike poput fleksibilnog radnog vremena, one u praksi nisu dostupne (52 %) ili bi imale negativne posljedice kad bi bile korištene (51 %).
Karijerni ciljevi

U sklopu istraživanja Seeing Is Believing: clearing the barriers to women‘s progress in financial services na globalnoj je razini intervjuirano 290 žena u dobi od 28 do 40 godina koje rade u sektoru financijskih usluga. Ovaj uzorak iz sektora financijskih usluga dio je globalnog istraživanja koje je obuhvatilo 3627 žena zaposlenih u svim sektorima.
Izvješće je također utvrdilo pozitivne znakove napretka unutar sektora. Više od 60 % žena kaže da su zaradile promaknuće u posljednje dvije godine, u usporedbi s manje od polovine sudionika iz svih ostalih industrija. Više od 80 % žena koje rade u sektoru financijskih usluga vjeruje u svoju sposobnost vodstva i ispunjavanja karijernih ciljeva.
Pružanje pomoći

Seeing Is Believing usredotočuje se na tri ključna područja na koja rukovoditelji poduzeća trebaju obratiti pozornost: Važnost transparentnosti, dijaloga i povjerenja u mogućnost da se žene uvjeri da mogu uspjeti unutar svake organizacije i pružanje pomoći u shvaćanju što trebaju učiniti kako bi napredovale.
Potreba za aktivnom podrškom rukovodstva u prepoznavanju budućih lidera i osiguravanju da steknu potrebno iskustvo i imaju pristup mrežama što bi poboljšalo njihov razvoj. Stvaranje okruženja koje ženama omogućava ravnotežu između osobnih i profesionalnih ciljeva u kulturi koja podupire, a ne samo prihvaća fleksibilan rad.
Jon Terry, PwC-ov globalni voditelj usluga savjetovanja za ljudske resurse u sektoru financijskih usluga, kaže: „Ovo izvješće naglašava da se sektor financijskih usluga na globalnoj razini suočava s ključnim trenutkom u smislu podrške rodnoj različitosti. Organizacije se suočavaju s generacijskom skupinom koja je najsamopouzdanija i najambicioznija do sada u pogledu svojih sposobnosti rukovođenja. Z. Rupčić
Najčitanije iz rubrike