Mozaik
DOJAHALI I DO BUKA POKRAJ POŽEGE

Nijemci Hrvatsku upoznaju na konjskim sedlima
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Dva Nijemca jahat će desetak dana na 400 km dugom putu do Plitvičkih jezera

Neobični pustolovi osvanuli su u Buku pokraj Požege. Riječ je o Nijemcima Markusu Herminauu i dr. Peteru Peki iz Kassela pokraj Frankfurta. Njih su se dvojica konjima zaputila na gotovo 400-kilometarski put iz Bocanjevaca kod Valpova, gdje je Peter sa suprugom kupio kuću, do Plitvičkih jezera.


Peter i njegov posinak Markus bili su na sličnim putovanjima kako po Njemačkoj tako i po drugim zemljama, Rumunjskoj, Poljskoj... Na red je došla i Hrvatska, pa su odlučili jašući desetak dana upoznati ljepote Slavonije, Moslavine i Like, kroz koje će šumskim i poljskim putevima stići do željenog cilja - Plitvičkih jezera.
- Prelazimo dnevno od 30 do 40 km. Odmor i smještaj pronalazimo kod dobrih ljudi, prije svega onih koji imaju životinje u stajama i hranu za njih, pa tako i za naše konje. Susrećemo dobre ljude pa smo i u Buku naišli na obitelj Leist. Gospodin Zlatko, njegova supruga Katica i sin Ivan su nas ugostili i osjećamo se kao kod kuće. Nahranili su nam konje, a nama su ponudili večeru i doručak. Nisu nam htjeli ništa naplatiti - priča Peter. Budući da je obitelji Leist bilo teško sporazumjeti se s iznenadnim gostima, za to se pobrinuo Bracika Horvat iz Požege.
Zlatko ih je bez predrasuda primio u kuću, otvorena srca, a njegova supruga Katica, dok su muški namirivali konje, zavrnula je rukave i gostima priredila večeru. "Nije nam nikakav problem bio ugostiti ih, posebno kad smo vidjeli koliko su umorni. U našu se kuću uvijek zalazilo i nikad nitko nije ostao gladan ni žedan, pa tako ni oni", rekla je Katica Leist. Kada su je pitali koliko moraju platiti, s osmijehom im je odgovorila da moraju pomoći pomusti krave i urediti staju!
AGM Kruna
Najčitanije iz rubrike