Novosti
SVETIŠTE U POPOVCU

Mariji Lurdskoj hodočastilo više od tisuću vjernika
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.

Više od tisuću vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske  i inozemstva, okupilo se u srijedu u jedinom baranjskom  marijanskom svetištu, onom  posvećenom Mariji Lurdskoj,  nekoliko kilometara udaljenom od Popovca.
Procesija je u prijepodnevnim  satima krenula od popovačke  župne crkve svetog Josipa. Dio  vjernika se, u organizaciji  Udruge prijatelja svetog Martina iz Belog Manastira, na put  do svetišta odlučio pješice poći iz jedinog baranjskog grada,  a veliki broj ljudi obje je procesije dočekao ispred samog  svetišta, gdje je održana sveta  misa, koju je predvodio vlč.  Gergely Beer. Jedino baranjsko marijansko svetište datira  još od Prvog svjetskog rata.  Spominje se da je nastalo u  vrijeme kada je tadašnji župnik župe, čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao  vjernike na darivanje kako bi  kupili kip Lurdske Gospe, a  sve u cilju povratka lokalnih  momaka s raznih bojišnica. Zemljište, na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl.  Dvije godine kasnije izgrađena  je spilja po uzoru na Lurd i  uređeno je svetište.


- Drago mi je da je pohođenje  tog marijanskog svetišta već  postala tradicija, točnije poslijeratna tradicija, jer je obi lježavanje Velike Gospe naprasno prekinuto u vremenima nakon Drugog svjetskog rata. Općina Popovac proslavu  organizira zajedno s crkvom i  želja nam je da vjernicima  omogućimo ugodan provod u  duhu vjere, molitve i obiteljskog druženja. Cijelu priču ne  želimo komercijalizirati i tako  će ostati, što nas razlikuje od  nekih drugih marijanskih svetišta - ističe načelnik općine  Popovac Zoran Kontak, napominjući kako je područje oko  svetišta za izletnike i ljubitelje  prirode otvoreno cijele godine  te kako u njemu posjetitelji  mogu uživati u miru i gotovo  netaknutoj prirodi.
Ove se godine, sukladno obećanjima, do samog svetišta  moglo stići asfaltiranom cestom, koja je samo dio buduće  prometnice Popovac - Kamenac.
- Investicija je to Osječko-ba ranjske županije, koja će nam  u budućnosti omogućiti znatno brži razvoj. Nadam se da će  do iduće proslave Velike Gospe ona biti završena - kaže  Kontak. Zadovoljan je što su  svetište prepoznali vjernici iz  drugih krajeva, kojih na proslavi blagdana Velike Gospe  bude čak i više od Baranjaca.  Važno je istaknuti kako se svetište nalazi na obroncima Banske kose koji se uzdižu iznad  nekoliko kilometara udaljenog Popovca. I.Getto

TRADICIONALNA KONJIČKA PRIREDBA
Već tradicionalno tijekom proslave Velike Gospe, na platou  ispred svetišta, održana je konjička priredba u organizaciji  KK-a Baranjsko biserje. Brojnim gostima predstavile su se  zaprege iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, proglašene  su najljepše, a najboljima nakon konjičkih utakmica uručene su zaslužene nagrade.

Možda ste propustili...