Novosti
ILAČKA GOSPA OD VODICE

Mons. Srakić: Ovdje smo zbog poticaja u životu
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.

Galeriju foografija pogledajte OVDJE.

 

Velik broj vjernika pohodio je  na blagdan Velike Gospe svetište Gospe Ilačke, veliko marijansko svetište u Srijemu.
U utorak navečer, uoči Velike  Gospe, nakon euharistijskog  slavlja, svakako je impozantna  bila procesija sa svijećama i  slikom Gospe Ilačke.
Na sam blagdan svečanu svetu  misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru,  mons. Marin Srakić, koji je naglasio da je Velika Gospa blagdan uvjerenja, vjere i ljubavi. -  Na neki način u svojoj molitvi  krunice razmišljamo kako je  do toga došlo, koji je put prošla  Marija, a to je put koji je zacrtala krunica. To je put radosnih otajstava, koja svaki  put nisu bila radosna. To je put  Isusa koji je prošao kroz muku.  Često prolazimo kroz žalosna  otajstva i pitamo se kada će ona  biti završena. Upravo blagdan  Velike Gospe govori nam da će  žalosna razdoblja proći. Nismo  došli ovamo zato što nam je  potreban opijum za narod, nego poticaj u životu - rekao je  mons. Srakić.
Ilački župnik i upravitelj Sve tišta Gospe Ilačke, vlč. Ivan Đa kovac, istaknuo je kako ove  godine to svetište slavi 153 godine. Nastalo je kada se nasred  tadašnjeg kolnog puta, na  mjestu današnje kapelice, pojavio izvor vode, a iste večeri i  ukazala Gospa. Uz izvor se vežu čudesna ozdravljenja. Zbog  toga mnogi vjernici dolaze na  izvor cijele godine.
Kako su nam rekli hodočasnici,  voda je izvor života i zato svaki  put kad dođu u svetište Gospe  Ilačke prvo se napiju vode i  pomole za dobro zdravlje. -  Imam puno potreba, unuk mi  je jako bolestan, nosim svete  vode i nadam se da će mi po moći - rekla nam je Ruža Ka tušić iz Čepina.M.Kokaj

Najčitanije iz rubrike