Novosti
SVETKOVINA VELIKE GOSPE U DRAGOTINU

Djevica Marija majka je uzor kako treba živjeti
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.
Ona je čvrsta i hrabra majka. Isus ju je predao svima nama kršćanima - kazao je vlč. Zirdum

Tisuće vjernike Đa kovštine hodočastile su još od utorka  navečer u Dragotin, najstarije marijansko svetište istočne Hr vatske. Jedni (zavjetno) pješice, drugi biciklima, treći vozilima..., moleći se Gospi Dragotinskoj za zdravlje, za po kojne, za mir, obitelj, za začeće novoga života.
U predvečerje svetkovine, u  utorak, priređeno je svečano  iznošenje slike Gospe Žalosne, nakon čega je bilo pokorničko bogoslužje i pobožnost križnog puta te misa, a  veliko misno slavlje u 22 sata  predvodio je mons. Marin  Srakić, đakovačko-osječki  nadbiskup metropolit u miru, nakon čega je krenuo  ophod s upaljenim svijećama. U srijedu, na sam blagdan Uznesenja BDM na nebo, mise su služene u devet,  11 i 18 sati. - Dobro došli na  Gospin brežuljak -  bile su u  srijedu prve riječi vlč. Ivana  Zirduma, dugogodišnjeg  upravitelja tog svetišta, vjer ničkom mnoštvu na misnom  slavlju na otvorenome, koje  se okupilo oko vanjskog oltara, a koji je krasila slika  Gospe Žalosne, najvrjednijeg predmeta u svetištu, čija  se crkva prvi put spominje  1332. Ugodno jutro, s ugodnim povjetarcem i hladovinom pod drvećem, potvrdilo je Dragotin i ove godine  kao mjesto okrjepe i duše i  tijela.
- Uznesena je Marija na nebo,  raduje se vojska anđela, čulo se s oltara tijekom misnog  slavlja, čiju je propovijed vlč.  Zirdum zdušno i srčano posvetio Majci Božjoj, njezinoj  majčinskoj ustrajnosti, praćenju, hođenju za svojim sinom, Sinom Božjim, njezinoj  majčinskoj boli kada su bol  nanosili Njemu, Isusu Kristu.  – Marija je majka koja je uzor  kako valja živjeti - poručio je  vlč. Zirdum, istaknuvši kako  je Marija ponavljala odlučnost – služiti Bogu iznad svega. – U muci Otkupitelja pratila je svoga Sina. Ona je  čvrsta i hrabra majka. Isus ju  je predao svima nama kršćanima: Evo vam majke! Marija je svoju služenjsku ulogu  ispunila na zemlji, ali ona je  služi i dalje. Nas pozemljare  ona nikada ne zaboravlja.  Mnoštvo se utječe Mariji,  ona služi da bismo mi bolje  upoznali Isusa, ona nas privodi Kristu - rekao je, uz  ostalo, u propovijedi vlč. Zir dum, koji je i ovaj put na  kraju misnoga slavlja pozvao  okupljene vjernike da prilozima pomognu daljnje održavanje i uređenje svetišta.
Sada su tu šetnice, vidikovac s  vanjskim kipom Majke Božje,  postaje križnog puta koje  okružuju crkvu, čije su unutrašnjost i vanjština obnavljane nakon što se 2009. srušio  teški betonski strop, no to  mjesto zahtijeva još dosta rada na infrastrukturi i sadržajima.
U novije vrijeme postavljen je  u crkvu vrlo lijep kip Majke  Božje s krunom na glavi i  malim Isusom u naručju. I u  srijedu su mu se također mo lili mnogi, pa i u zavjetnom  ophodu na koljenima.

Suzana ŽUPAN

Ulaganja potrebna, ne i  pretjerana komercijalizacija
Svjesni su potrebe za ulaganjem u svetište i u Općini  Trnava, čijoj župi, Našašća Svetog Križa, Dragotin sa svojim svetištem pripada. Općina ovdje vidi potencijal za  vjerski turizam, no za to je potreban niz sadržaja. Načelnica Irena Mikić Brezina kaže kako su ostala svetišta  komercijalizirana, dragotinsko nije. “Dakako, ne treba  slijepo ići u tom smjeru, no neki sadržaji ipak su mu  potrebni, poput objekta za prehranu, restorana ili sl.,  smještajnih kapaciteta..., a što lokalna zajednica (sama)  ne može osigurati”, kaže Mikić Brezina, dodajući da se  tijekom godine Dragotin pohodi i za drugih prigoda, ne  samo o svetkovini Velike Gospe, poput hodočašća bogoslova, vatrogasaca...
Možda ste propustili...