Sport
RIJEKA NA RUJEVICI IGRA UZVRAT 3. PRETKOLA EUROPSKE LIGE

Matjaž Kek: Skandinavci znaju igrati, treba nam energija s tribina
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.

Na svojoj Rujevici Rijeka večeras (20.45) igra uzvratnu utakmicu 3. pretkola Europske lige protiv norveškog Sarpsborga. Prije tjedan dana susret istih suparnika završen je 1:1, nakon što je Rijeka u završnici uspjela izjednačiti sjajnim pogotkom Gorgona.


Taj pogodak u gostima znači i da je Riječanima večeras za prolazak dovoljan i remi s čistim mrežama, no jasno je kako se momčad Matjaža Keka neće voditi tom mišlju. Rijeka je kvalitetnija momčad, bez obzira na sve priče o "skandinavskoj filozofiji nogometa" te njihovoj čvrstini. Iako je u nogometu sve moguće, sve osim pobjede domaćina bilo bi iznenađenje.
– Upoznali smo kvalitetu i karakteristike igre ekipe koja nam dolazi u goste. Razmišljamo kako izboriti rezultat koji će nas odvesti u razigravanje za skupnu fazu Europske lige. Jednostavno rečeno, kako pobijediti. U našim redovima atmosfera je vrlo dobra, ekipa pršti optimizmom. Poticajno bi nam bilo, dobro bi nam došle pune tribine... Poziv navijačima, Europa je to, treba nam pomoć koja nas je često znala nositi do važnih pobjeda - istaknuo je jučer na presici Kek, koji želi pune tribine večeras. Što se kadra tiče, Gorgon i Zuta nisu trenirali u utorak te će se još vidjeti hoće li konkurirati za momčad.
Rijeka je u Sarpsborgu dobila gol iz auta, prijenos glavom na glavu i mreža se zatresla. Dosta jeftino primljen pogodak, pa je pitanje mogu li Norvežani nečim iznenaditi i na Rujevici.
– Uvijek se u pripremi utakmice može nešto novo spremiti. Norvežani su i u prvoj utakmici protiv St. Gallena igrali vrlo dobro u polju, iako su rano ostali bez igrača. Ne bih se složio da je to ekipa koja samo trči i nabija loptu... Nije istina da samo čeka na duga ubacivanja iz auta ili prekid... Znaju kvalitetno izići kada dođu u posjed lopte.
Koliko će na izdanje njegove momčadi utjecati to što se nakon norveške "plastike" večeras igra ponovno na rujevičkom "tepihu"?
– Teren uvijek može biti alibi. Odradili smo dva treninga na umjetnoj travi prije puta u Sarpsborg, pa smo trenirali na njihovu terenu, tražili smo prilagodbu. Oni su trenirali dvaput na Rujevici. Treneri uvijek traže prilagodbu, ali mislim da je u Norveškoj veći problem bio uži teren. Njihova agresija na loptu, njihov kvalitetan presing, dolazi više do izražaja. Mi moramo raditi što manje prekida, što kvalitenije odraditi odbijenu loptu, s naglaskom na duel-igri. Ne smijemo dopustiti da oni dobiju sedam od deset duela. Pokazali su da znaju igrati, ovo im je šesta europska utakmica. Nisu ekipa za podcjenjivanje. Moraju nas motivirati i gurati naprijed, jer u igri je velik ulog za ovaj dio sezone.
Pri strijelac Rijeke u prošloj sezoni, Brazilac Heber, nije uspio zatresti mrežu u posljednje dvije utakmice, Norvežanima i Hajduku, iako je ima prilike.
– Suparnik je visok i snažan, agresivan, igra na duge lopte, ali mi igramo pred svojom publikom, na svom travnjaku, pokazat ćemo vrijednost. Bit će to druga utakmica u odnosu prema onome što ste vidjeli u Norveškoj. S Rijekom u naslovnoj ulozi - rekao je Heber. G.R.
Najčitanije iz rubrike