Sport
KREŠIMIR IŽAKOVIĆ, TRENER USPJEŠNE VESLAČKE BRAĆE LONČARIĆ

Moramo proći normalni put kroz seniore, bez preskakanja
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.

Veslačka braća Anton i Patrik Lončarić sjajno su zaključila svoj juniorski staž. Osvajanjem svjetske bronce u dvojcu bez Lončarići su tako u posljednjih 12-ak mjeseci uzela tri "velike" medalje, jer su već doveslala do europskog i svjetskog naslova.


Sve pod vodstvom trenera Krešimira Ižakovića, pa se VK Iktus uistinu ima čime ponositi. I Ižaković se slaže kako juniorska karijera njegovih štićenika zaslužuje odličnu ocjenu.
- Želio sam da se juniorska priča zaokruži nekim od rekorda, nebitno dvije zlatne medalje ili najbrže vrijeme, koje smo ostvarili, te sam vrlo zadovoljan juniorskim dijelom. Što će se događati dalje, teško je predvidjeti. Oni su već lani veslali na U23 EP-u, gdje su bili treći, ove je godine plan bio opet ići, ali ne u četvercu, nego u dvojcu. No vidjet ćemo još, zbog Patrikove ozljede i malo vremena za pripreme, jer ja ne volim nekamo odlaziti ako nismo spremni fizički i mentalno.
Najbrže svjetsko juniorsko vrijeme u povijesti te naslovi europskih i svjetskih prvaka definitivno su potvrda iznimne kvalitete braće Lončarić. Sada ih čeka prelazak u "starije vode", a njihov trener smatra kako trebaju imati strpljenja.
- Neki čak planiraju i Igre u Tokiju, no mislim da trebaju proći normalni put kroz seniore, U23. Sinkovići su to isto napravili, mogli su otići u Peking, sva sreća pa nisu, pa su potom u Londonu bili srebrni, a poslije u dvojcu i zlatni. Treba ih čuvati od ozljeda, mladi su i moramo ići korak po korak. Vidjet ćemo što će se događati, bitno da oni budu zadovoljni onim što rade. Ako toga ima, bit će svega ostalog.
Valjda će napokon i sve ostalo "štimati", da logistika konačno bude na potrebnoj razini cijelo vrijeme, jer bez toga se teško dolazi do rezultata u najjačoj konkurenciji.
- Ne mogu reći da nam je nešto nedostajalo u ovom dijelu do SP-a, stvarno su i Savez i klub stajali iza nas. Međutim, u Češku nas je išlo devetero u kombiju, a tamo smo bili bez fizioterepauta. U subotu su odveslali najbolje svjetsko vrijeme, a u nedjelju su se protiv istih tih suparnika trebali opet utrkivati. Patrik i Anton su do zadnjih 500 m bili u igri za zlato, pretpostavljam kako je presudila samo rekuperacija u ta 24 sata, koju mi nismo mogli napraviti bolje nego Rumunji i Nijemci.
Planovi za sljedeću, prvu mlađeseniorsku sezonu već su skicirani.
- Ako sve bude u redu sa zdravljem, s radom i ostalim, u planu su EP i SP za U23. Ne volim preskakati iz osnovne škole na faktultet ili srednje na magisterij. Treba ići korak po korak jer ljudi se pogube kad tako preskaču stepenice - slikovito je opisao planove braće Lončarić njihov trener Ižaković. G. Roguljić
Najčitanije iz rubrike