Regija
53. VINKOVAČKE JESENI

"Pregršt istine" donosi probleme i životne situacije Šokaca i Šokica s kraja 19. stoljeća
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
VINKOVCI - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović od 7. do 16. rujna u gradu na Bosutu održat će se 53. Vinkovačke jeseni.
- Sve ovo vrijeme izuzetno smo puno radili na Vinkovačkim jesenima i prvi put doista krenuli odmah drugi dan nakon završetka onih prethodnih. To je jednostavno posao koji zahtijeva godinu dana intenzivnog rada, jer okupiti sve glazbenike i kulturno-umjetnička društva te obuhvatiti program od dva tjedna stvarno je velik posao. Zahvaljujem svim suradnicima u ime tvrtke Novosti i ZAKUD-a koji je nositelj tradicijskog dijela i sve ove godine organizira Vinkovačke jeseni na ponos svih Vinkovčana. Ove godine imamo veliki broj koncerata u uvodnom dijelu, tu su i Folklorne večeri, ali i onaj posljednji vikend obilježen manifestacijama na koje smo naviknuli – od otvorenja Šokačkih divana do mimohoda koji je središnji dio Vinkovačkih jeseni. Vjerujem da će Vinkovčani biti zadovoljni ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, ali i svi oni gosti i turisti koji u tom vremenu prođu kroz naš grad - rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.
"Pregršt istine" tema je svečanog otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni, a na otvorenju posjetitelji će posvjedočiti sedmerim istinama koje tematiziraju probleme i životne situacije Šokaca i Šokica s kraja 19. stoljeća.
Zaljubljenici u slavonsku tradicijsku kulturu i folklor, bio on izvoran ili koreografiran, mogu u njemu uživati od 7. do 12. rujna tijekom Županijske smotre folklora, a za najmlađe se, 8. i 9. rujna, održavaju Dječje Vinkovačke jeseni.
- Pripremili smo zanimljiv program kao i svake godine. Na Folklornim večerima nastupit će 51 društvo, najspremniji iz cijele županije. Još uvijek držimo razinu kvalitete koja je vrijednost Vinkovačkih jeseni. KUD-ovi će se predstaviti svojim programima, a odabrat će se jedan koji će cijele godine predstavljati županiju, grad i Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni oduvijek su bile reprezentant hrvatskoga izvornog folklora. Imamo i Dječje Vinkovačke jeseni s oko 60 dječjih skupina, 30 naših i 25 gostujućih - rekao Stjepan Đurković, tajnik ZAKUD-a.
Na medijskoj konferenciji premijerno je prikazan i novi promotivni videospot Vinkovačkih jeseni. M.Kokaj
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike