Mozaik
U NOVOJ BUKOVICI

Smotra folklora "Ja pjevam svome selu"
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Članovi DVD-a Nova Bukovica Brezik Nenad Teodorović i Goran Kokorić poveli su oko 150 sudionika smotre u povorci kroz mjesto

U Novoj Bukovici ponovno je bilo šareno i veselo, raspjevano i rasplesano. U povodu obilježavanja Dana općine i blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, zaštitnice mjesta i istoimene župe, Kulturno-umjetničko društvo "Lipa" organiziralo je 2. smotru folklora pod nazivom "Ja pjevam svome selu".


Smotra je započela blagoslovom narodnih nošnji, zastave kulturno-umjetničkog društva domaćina i svih sudionika smotre. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na posebno priređenoj svečanosti blagoslov je udijelio novobukovački župnik, vlč. Mario Matijević.
Članovi DVD-a Nova Bukovica – Brezik Nenad Teodorović i Goran Kokorić kao barjaktari poveli su oko 150 sudionika smotre u povorci kroz mjesto put Vinogradske ulice, gdje je u tzv. Meksiku pripremljena pozornica za održavanje smotre. Povorka, međutim, nije odmaknula daleko od glavne ceste, kad su je u Vinogradskoj dočekali članovi obitelji potpredsjednika novobukovačkog KUD-a "Lipa" Ivice Turkalja. Oni su pripremili okrjepu za sve sudionike smotre i počastili ih hladnim alkoholnim i bezalkoholnim napitcima. Njegova supruga Ivana i majka Ana, uz pomoć Ankice Tandarić i Pavice Dereš, pripremile su domaće kiflice, pogačice sa čvarcima, gibanicu… Svi su bili ugodno iznenađeni jer do sada to nije bio običaj u Novoj Bukovici.
Prema riječima predsjednika KUD-a "Lipa" Igora Kojića, ovo je prvi put u povijesti Nove Bukovice da je jedna obitelj počastila toliko ljudi prigodom neke manifestacije. On je najavio nastojanje da to postane tradicija i da će se sljedeće godine uz pomoć drugih mještana organizirati nekoliko takvih postaja na kojima se sudionici smotre mogu odmoriti i okrijepiti.
Sačuvati tradiciju

Svi sudionici smotre, domaćini i gosti, u prekrasnim narodnim nošnjama iz svojih krajeva prošetali su se cijelom Vinogradskom ulicom do pozornice, gdje su ih dočekale novobukovačke prije Mara i Jula, odnosno Željka Krpan i Terezija Vencl. One su članice dramske sekcije KUD-a "Lipa", a u Novoj Bukovici i okolnim mjestima već su se afirmirale kao vrsne zabavljačice, pune humora i uvijek spremne na improvizacije.Pozdravne riječi posjetiteljima i gostima uputio je načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun, koji je tom prigodom zahvalio svima koji se trude sačuvati tradiciju i baštinu svoga kraja te nastoje svoju ljubav prema folkloru prenijeti na nove naraštaje. Posebno je zahvalio članovima KUD-a "Lipa" na organizaciji vrlo uspješne 2. smotre folklora u Novoj Bukovici te je proglasio otvorenom.
Brojne posjetitelje oduševili su nastupi kulturno-umjetničkih društava "Rodne grude" iz Dugog Sela, "Zrinskog" iz Brodskog Stupnika, "Podravca" iz Sopja, "Lipe" iz Lipovljana i "Lipe" iz Nove Bukovice. – Mi smo bili u Dugom Selu i Lipovljanima kod tih društava na njihovim smotrama folklora i sada im samo vraćamo gostoprimstvo. KUD "Lipa" u Novoj Bukovici djeluje pet godina, a naš prvi nastup izvan Nove Bukovice bio je u Sopju kod KUD-a "Podravac". Zato mi uvijek rado ugošćujemo folkloraše iz Sopja. Na svakoj smotri folklora sklopi se jedno prijateljstvo pa smo ove godine mi pozvali KUD "Zrinski" iz Brodskog Stupnika i već imamo ponudu da dođemo na njihovu smotru - pojasnio je predsjednik Kojić.
Prvi nastup

KUD "Lipa" Nova Bukovica osnovan je u listopadu 2013. godine na inicijativu prve predsjednice Tanje Fuljek i sadašnjeg predsjednika Igora Kojića. Nepuna dva mjeseca poslije osnivanja KUD je već bio spreman za prvi nastup folklorne, dramske i dječje sekcije. Budući da nije imao nošnje, tada je posuđeno 38 nošnji kako bi se mogao održati nastup. Uz financijsku potporu Općine Nova Bukovica i Virovitičko-podravske županije izrađene su prve replike narodnih starogradskih nošnji prema fotografiji iz 1906. godine. – Imali smo jedino tu fotografiju pa smo po njoj izradili nošnju. Nova Bukovica bila je tada razvijeno i bogato selo s mnogo obrtnika, a živjelo je tu njemačko i židovsko stanovništvo. Svojim radom, nastupima i nošnjama pokušavamo oživjeti i održati tu tradiciju - kaže Igor Kojić, koji vodi KUD otkako je Tanja Fuljek prije dvije godine otišla na rad u Nizozemsku.
Društvo danas ima 17 ženskih, pet muških, 14 dječjih nošnji i nošnju za dramsku sekciju, a ima 55 aktivnih članova od sedam do 80 godina koji djeluju u četiri sekcije – dramskoj, sekcijama mlađeg i starijeg folklornog uzrasta te sekciji rukotvorina.
– Sve što smo uspjeli ostvariti kad je riječ o nošnjama možemo zahvaliti bivšem načelniku Željku Venclu, a zahvalni smo i sadašnjem načelniku Tomislavu Bračunu što je nastavio pružati potporu KUD-u. Imamo dobre odnose i zahvalni smo što razumiju naše potrebe. Da nas Općina ne pomaže, ovo društvo ne bismo ni imali.
Petar Žarković
Nošnje građanskog kroja
KUD "Lipa" tradicionalno održava Lipanjske dane, nositelj je proslave blagdana sv. Vinka u bukovačkom vinogorju. Članovi folklorne sekcije KUD-a "Lipa", koju vodi Vesna Zrinščak, na 2. smotri nastupili su u novoizrađenim nošnjama građanskog kroja prema izvornim fotografijama iz 1892. godine.
Možda ste propustili...

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike