Dome slatki dome
SUPERBOBICE LAKO JE UZGAJATI

Otporan goji grm brzo osvaja cijeli svijet
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.
Goji je postao izuzetno popularan zbog svojih antioksidativnih svojstava, a saditi se može sve do kasne jeseni

Goji je drvenasta biljka koja potječe iz jugoistočne Azije, a Kina je najveći svjetski proizvođač goji bobica. Grm naraste do tri metra. Plod je crvenkasta bobica koja se može konzumirati sirova ili sušena. Goji je postao izuzetno popularan zbog svojih antioksidativnih svojstava.


Goji plodovi bogat su izvor karotenoida i željeza. Tek početkom 21. stoljeća započela je njihova nagla popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne pozitivne zdravstvene učinke. Nazivaju ih također "sretne bobice". U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća, gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras. Goji bobice danas su najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalazi na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.
Goji se može uzgajati u svim dijelovima Hrvatske. Najbolje prinose daje na hranjivim i ocijeđenim tlima. Međutim, tlo bi trebalo biti dovoljno drenirano pijeskom, tako da bi se bilo koji višak vode lakše odstranio.
Sadnja se može obaviti od polovine travnja pa sve do kasne jeseni. Kada se sadi na ljeto, treba više zalijevati. Najbolja lokacija za sadnju jest mjesto osunčano tijekom cijelog dana. Daje superrezultate ako raste na suncu, ali isto tako uspijeva na lošim tlima kao i suhim te na sjenovitim mjestima.
Biljku treba zalijevati, a preporučuje se i folijarna prihrana biljke na mjesečnoj bazi. Zbog boljeg prinosa, goji grm se orezuje. Goji nije podložan napadima insekata. Goji se, ovisno o starosti sadnica, bere u drugoj ili trećoj godini. Puni prinos je više od pet kilograma po grmu. Bobice sazrijevaju od srpnja do listopada. Plodovi se čuvaju sušenjem na izravnom suncu, a mogu se i zamrzavati. Sušene goji bobice, ako su adekvatno pakirane, mogu se skladištiti više od godinu dana.
Goji je najkorisniji kao dodatak hrani koji usporava starenje. U Americi goji je biljka broj jedan, a tražena je i diljem EU-a.(J.Kn.)
Za goji je potrebno iskopati rupu 40 x 40 x 40 cm, na dno stavite gnojivo. Pokrijte ga zemljom. Sve dobro zaliti. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je. Stavite malč. U Americi goji je biljka broj jedan, a tražena je i diljem EU-a.
Moćne bobice aronije smatraju se jednim od najboljih izvora antioksidanta. Zanimljivo je da imaju najveći antioksidativni kapacitet u usporedbi sa svim ostalim bobičastim i orašastim voće. Također sadržavaju od osam do deset puta veću koncentraciju vitamina A i C, više čak i od južnog voća. Aronija sadržava rijedak vitamin P, kalcij te znatne količine željeza. Posebnost je aronije antioksidant antocijanin, pigment zbog kojeg ona ima intenzivnu ljubičastu boju, a koji snažno jača imunitet. Istraživanja ruskih znanstvenika pokazala su da aronija poboljšava izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.J. Kn.
Sićušni plodovi, mnogo zdravlja
Uznemirenost i veliki mentalni napori, neispavanost, neuravnotežena prehrana te pretjerano uživanje u kavi, alkoholu i cigaretama povećavaju oksidativni stres oslobađanjem slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave stanice ljudskog organizma. Zato su našem tijelu prijeko potrebni antioksidansi, koji blokiraju štetno djelovanje slobodnih radikala te tako štite naš organizam. Bobičasto voće poznat je izvor antioksidansa. Mnogo je važnih tvari uskladišteno u tim sićušnim plodovima: željezo, mangan, vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi samo su neki od razloga za uvrštavanje super bobica u naše jelovnike.

Super bobice su osim kao vrijedan izvor antioksidansa za naš organizam važne zbog mnogih mikronutrijenata koji povoljno utječu na sniženje razine kolesterola, pomažu u detoksikaciji organizma. Osim zbog mineralnog bogatstva bobičasto voće vrijedno je konzumirati i zbog utjecaja na kvalitetu krvne slike. Važno je istaknuti da je bobičasto voće, zbog svoje kratke sezonske dobavljivosti, cijele godine dostupno u obliku pekmeza ili sokova.
Zbog boljeg prinosa, goji grm se orezuje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike