Sport
MANDŽO SE OPROSTIO OD REPREZENTACIJE

Mandžukić: Od danas, moje je mjesto s vama - među najvjernijim navijačima Hrvatske
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

Drugi najbolji strijelac hrvatske reprezentacije u povijesti, Mario Mandžukić, odlučio se oprostiti od dresa Vatrenih nakon osvojene srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.


 Za reprezentaciju je debitirao u studenome 2007., a u 11 godina skupio je 89 nastupa i zabio je 33 pogotka. Više golova od njega postigao je samo Davor Šuker (45 pogodaka). U hrvatskom dresu igrao je na Euru 2012., SP 2014., Euru 2016. te na nedavno završenom SP u Rusiji, gdje je sa "vatrenima" osvojio srebro.
 
 Na SP u Rusiji postigao je tri pogotka, sve u nokaut fazi, a posebno ćemo pamtiti pobjednički gol u produžetku polufinalne utakmice protiv Engleske. I u finalu SP-a je bio strijelac, a sada se pokazalo da mu je to bio posljednji nastup u hrvatskom dresu.
 
 Prije četiri dana od hrvatske reprezentacije se oprostio Vedran Ćorluka (32), koji je skupio 103 nastupa za "vatrene".
 
U emotivnom obraćanju javnosti Mandžukić ističe da nema idealnog trenutka za odlazak, ali da osjeća da je za njega taj trenutak nastupio sada, nakon najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa.

Mandžukićevo emotivno obraćanje javnosti i navijačima prenosimo u cijelosti:

 

Dragi navijači,

uvijek sam više volio govoriti na terenu nego izvan njega.

Stoga mi i ove riječi dolaze malo teže nego što mi je bilo uklizati protivniku ili istrčati sprint u 120. minuti. Teže, jer znam koliko radosti mi donose sva okupljanja, utakmice i pobjede. Teže, jer znam da je slušanje Lijepe naše prije utakmice najveća emocija. Teže, jer znam kakva je čast obući hrvatski dres i predstavljati svoju zemlju. Teže, jer znam da je ovo konačno i da nakon ovih riječi više nema povratka.

Pa ipak, znam da je vrijeme baš za te riječi...

Opraštam se od hrvatske reprezentacije.

Koliko god me srebro napunilo novom energijom, ujedno mi je olakšalo ovu nemoguće tešku odluku. Doživjeli smo svoj san, napravili povijesni uspjeh i pritom osjetili nevjerojatnu ljubav navijača. Tih mjesec dana, kao i dočeci u Zagrebu, Slavonskom Brodu i cijeloj Hrvatskoj, ostat će najvažnija uspomena moje karijere. Bilo je to najljepše putovanje s reprezentacijom i najdraži povratak kući. Presretan sam, ispunjen i do neba ponosan na to srebro koje smo kovali godinama, kroz puno muke, truda, rada, razočaranja i teških trenutaka.

Nema idealnog trenutka za odlazak. Da možemo, vjerujem da bismo svi nastupali za Hrvatsku dok smo živi jer većeg ponosa nema. No, osjećam da je za mene taj trenutak sada. Da sam dao najbolje od sebe, da sam dao doprinos najvećem uspjehu hrvatskog nogometa.

Prije 14 godina, prvi puta sam kao juniorski reprezentativac obukao sveti dres. Od tada sam upoznao, igrao i radio s puno odličnih suigrača, izbornika, trenera i ljudi oko reprezentacije. Svi smo imali isti cilj - dati sve za uspjeh Hrvatske. Zahvaljujem svima, jer je svatko na neki način ostavio trag u mojoj karijeri. Na tom putu sa mnom su uvijek bili moji najbliži, kojima zahvaljujem na velikoj podršci.

I na kraju, hvala navijačima.

Nitko od nas nije savršen. Promašivao sam prilike, gubio lopte ili krivo dodavao.

No, uvijek sam dao sve od sebe i ostavio srce na terenu. Hvala vam što ste to prepoznali i bili uz mene i reprezentaciju.

Od danas, moje je mjesto s vama - među najvjernijim navijačima Hrvatske.

Voli vas Mandžo

 

Šuker: Mandžukić je istinski velikan hrvatske reprezentacije

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker odao je priznanje Mariju Mandžukiću za veliki doprinos hrvatskoj reprezentaciji tijekom 11-godišnje karijere u redovima "vatrenih", objavljeno je u utorak na internetskom portalu HNS-a.

"Znam koliko je svakom igraču teško reći zbogom reprezentaciji, kao što je i nama teško prihvatiti svaki odlazak. No, trebamo razumjeti i poštovati takve odluke, posebno uzimajući u obzir fenomenalan uspjeh reprezentacije u Rusiji. Mariju možemo samo skinuti kapu za sve što je dao reprezentaciji u ovih 11 godina, a posebno za doprinos tom povijesnom srebru", izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker i dodao: "Iako je reprezentativnu karijeru završio kao drugi najbolji strijelac Hrvatske, Marijeva igra nikada nisu bili samo golovi. Pamtit ćemo njegovu borbenost, požrtvovnost i odlučnost s kojom je igrao i uvijek davao sve od sebe, kao što i priliči kada predstavljate svoju zemlju. Sve to čini ga istinskim velikanom hrvatske reprezentacije. U ime nogometne obitelji zahvaljujem mu na svemu što je dao Hrvatskoj i želim sve najbolje u nastavku klupske karijere."

Najčitanije iz rubrike