Novosti
KOD SPOMEN OBILJEŽJA U NEMETINU

Obilježena 26. obljetnica najveće razmjene ratnih zarobljenika
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

Povodom obilježavanja Dana logoraša u osječkom prigradskom naselju Nemetin kod spomen obilježja koje podsjeća na taj događaj obilježena je obljetnica najveće razmjene ratnih zarobljenika koja se dogodila 14. kolovoza 1992. godine kada je iz srpskih koncentracijskih logora dovezeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su razmjenjeni za zarobljene srpske vojnike po načelu „svi za sve”.


Obraćajući se okupljenima zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš  podsjetila je kako su Osječanke i Osječani bili prvi koji su pružili utočište napaćenim ljudima.
„Osijek je uvijek tu kada treba dati potporu Hrvatskom društvu logoraša. Danas se prisjećamo i onih koji su dali svoj život tih ratnih godina, na nama je da čuvamo uspomenu na njih”, rekla je Gamoš. Zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović zahvalio je bivšim logorašima za sve što su napravili kako bismo imali neovisnu državu, a  gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, izaslanik predsjednice RH i predsjednika Vlade RH rekao je kako nismo dovoljno učinili na tome da krivci  za strahote koje su logoraši pošli budu kažnjeni. „Trebamo sve učiniti da konačno dobijete barem moralnu satisfakciju za sve što ste proživjeli”, rekao je Penava.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević podsjetio je da je u logorima bilo oko 500 osoba koje se još uvijek vode kao nestale.

Danijel Rehak Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora na pitanje novinara treba li Srbiji uvjetovati ulazak u EU traženjem odštete za logoraše je odgovorio kako njihovo društvo to pokušava već 11 godina. „Nikako ne uspjevamo pokrenuti postupak da se službeno pokrene pitanje odštete. Na žalost nemamo  nikakvu pomoć od Ministarstva pravosuđa i drugih državnih institucija, samo nam daju moralnu podršku, ali ništa ne čine da se to riješi”, rekao je Rehak. J.N.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja