Sport
LIJEP POGLED NA TABLICU

Bijelo-plavi start iz snova: Lider, najviše pogodaka i prvi strijelac
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Osijek je nakon tri kola vodeći, zabio je najviše pogodaka i ima prvog strijelca lige

Vezani članci

NOVA INOZEMNA AKVIZICIJA

Francuz M‘Pinda stigao u Gradski vrt

Nogometaši Osijeka uživaju u najboljem startu u sezonu otkako je HNL-a. Tri kola, maksimalnih devet bodova, deset postignutih pogodaka, imaju prvog strijelca lige, Ezekiela Hentyja, i vodeće mjesto na ljestvici. Puno je razloga za optimizam u Gradskom vrtu na početku prvenstva.


Nešto ranije ispadanje iz Europe nego prošlog ljeta možda može biti i dobra stvar za Zorana Zekića i njegovu momčad. Osijek napadački definitivno izgleda bolje nego prošle sezone, a najbolji argument toj tezi jest prosjek od tri pogotka po utakmici koji trenutačno imaju. Vječni čangrizavci reći će "lako tako kad su sve igrali kod kuće" i potpuno će promašiti priču. Nije u pitanju gdje se igra, nego kako se igra. Osim toga, dovoljno je sjetiti se prošle sezone i slinih muka koje je Osijek imao s realizacijom i onih jezivih 13 remija od 1:1. Danas kada gledate bijelo-plave, sve to iz prošle sezone izgleda kao ružan san.

Henty show

Momčad je napokon počela usvajati ono što joj je trener Zoran Zekić mjesecima trubio. Nema više nogometa bez stalnih kretanja bez lopte, bez stalnih ulazaka u prostor. To su preduvjeti za brzi protok lopte i visoki tempo, što Osijek može igrati i izdržavati, za razliku od većine hrvatskih prvoligaša. Samo kada je momčad - normalna. Kada nema nepotrebnog "carinjenja" lopte i ubijanja u soliranjima. Novost je i to što su bijelo-plavi u stanju ponavljati takve partije. Rudeš i Istra 1961 slomljeni su baš tempom, a kada se u to još do kraja uklopi i povremeni visoki presing, Osječani će takvim momčadima definitivno postati nedostižni. Trener Zoran Zekić može i mora biti zadovoljan načinom kako mu momčad izgleda u ovom trenutku.
- U velikom dijelu susreta bio sam zadovoljan, još nam malo nedostaje bolja reakcija na "druge lopte", no sjest će i to na svoje mjesto. Ovo je tek druga utakmica da igramo u sustavu s tri centralna braniča, pa ima još nekih manjih nedorečenosti u taktičkim stvarima, ali nije to ništa što se ne može popraviti. Radili smo tijekom priprema tu formaciju jer smo znali da će nam otići kapetan Borna Barišić - pričao je Zoran Zekić, trener osječke momčadi.
Ono što Osijek ima ove sezone, a nije imao prošle zove se - Ezekiel Henty. Čovjek je zabio u sve tri prvenstvene utakmice i sad je izbio na čelo liste strijelaca. Međutim, on nije samo strijelac nego i pravi showman. Kada je rezultat osiguran, iskoristit će svaku priliku da u Gradski vrt donese dašak spektakla. Ponekad se i previše trudi, nesvjestan da je najveći spektakl njegov strašni sprint, u kojem njegovi oponenti izgledaju poput puževa. Nigerijac je poseban sportaš. Brz, jak k‘o stijena, tehnički dotjeran, ali kao i svaki genijalac - ćudljiv. Oni koji ga bolje poznaju tvrde kako je taj karakter bio jedina prepreka da već danas ne igra u nekom velikom europskom klubu. Boem, a navijači su ludi za takvim tipovima. Nakon svake utakmice pobaca cijelu opremu na tribine. Jednostavno ga ne mo‘š ne voljeti, a opet na terenu povremeno izgleda kao da mu se ništa ne da. U susretu s Istrom 1961 u jednom se trenutku već pozdravi s navijačima, misleći da će biti zamijenjen, jer je govorom tijela to tražio, ali i na klupi Osijeka sjedi mangup. Ostavio ga je Zekić u terenu.
- Tražio je zamjenu u jednom trenutku, ali mu nisam ispunio želju. On još nije tjelesno optimalno spreman, a već sada je dominantan. Dobili smo u njemu veliko pojačanje - smatra Zekić.
Ostao je dojam kako je još nešto htio dodati, ali se ugrizao za jezik. Nije tajna u čemu je stvar. Svi se pitaju hoće li se probuditi Hentyjev unutarnji medvjed ili je konačno zaspao. No, kako bilo, Nigerijac donosi ono nešto drukčije u igru bijelo-plavih. Samo ne smije pomisliti da može igrati sam.
Stop euforiji

Bijelo-plavi su stvarno napravili odličan posao na početku prvenstva. Kvalitetan start uvijek je dobrodošao, ali sezona je još mlada pa pravi izazovi tek slijede. Zekić će sada svu svoju energiju morati usmjeriti na obuzdavanje zadovoljstva. Ne smije se osječkoj momčadi sad dogoditi euforija. Čeka ju Dinamo i ako samo malo poleti, prizemljenje će biti bolno. Ključno će biti da igrači shvate na koji način lakše dolaze do pobjeda. Trebaju ostati ponizni i ispravljati neke sitne anomalije koje još postoje u igri. Pogled iz Gradskog vrta na sve moguće statistike danas je lijep, ali je može biti i varljiv ako se počne živjeti u oblacima.
- Uvijek je poželjno dobro ući u sezonu. Međutim, opet ću ponoviti, sada ni slučajno ne smijemo poletjeti. Vidjeli ste kakva je psihoza vladala u prvom poluvremenu utakmice s Istrom 1961. Osjetilo se da smo bolji, ali se osjetila i lagana nestrpljivost u pripremama akcija. Nije lako dobiti tri zaredom kod kuće, a posebno kada se to od momčadi očekuje. Bilo je odmah jasno kako će nam biti daleko lakše kada zabijemo prvi pogodak. Mislim kako smo ga zabili u najbolje vrijeme i iz jako lijepe akcije - ocijenio je Zekić.
Iskreno, nismo očekivali kako će efikasnost biti Osijekov trade-mark. U Europi nije tako izgledalo, ali u HNL-u je procurilo. Osim toga, bijelo-plavi su napokon uspjeli sačuvati svoju mrežu netaknutom. Do Istre 1961 to im nije uspjelo u posljednjih 12 utakmica.
- Nisam znao taj podatak. No možda je to dijelom i normalno, jer igramo ofenzivnije, pa u takvom nogometu suparniku pružimo nešto više slobodnog prostora. No, dok smo ovako efikasni, neću se žaliti. I nije samo stvar u pogotcima, mene posebno veseli što stvaramo puno prilika na svakoj utakmici - zaključuje Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.
Ove se sezone u Gradskom vrtu definitivno ima što vidjeti. Između ostaloga i zato što je Osijek doveo prava pojačanja, igrače više kategorije. Guti, a posebno Henty to svakako jesu, vjerujemo kako i Janža može biti na toj razini. Nadamo se da ovaj početak nije samo bljesak, nego nešto što ćemo često gledati na osječkom stadionu.
Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
Henty
NIGERIJAC JE ZABIO U SVAKOM KOLU
DOBRO

Efikasnost

Osijek je u prva tri kola zabio deset pogodaka, što je doista zavidna efikasnost. Taj podatak pokazuje ozbiljan napredak u napadačkoj igri u odnosu prema prošloj sezoni.

Haris i Robert

Hajradinović i Mudražija iz susreta u susret dokazuju kako su u stanju nositi na sebi odgovornost organizacije igre, a u isto vrijeme su vrlo opasni za suparnička vrata. Haris asistencija i pogodak, Mudražija izboreni kazneni udarac. To je doprinos kakav je Osijeku nedostajao lani od veznih igrača.

Ezekiel Henty

Strašan je Nigerijac. Taj vas neće ostaviti ravnodušnima. U trenutku pokaže čudesne motoričke sposobnosti, a na trenutke djeluje posve nezainteresirano. Čak toliko da iritira. I takav zabija, ako se složi u glavi do kraja, trest će se gaće svakom suparniku. Bit će otkriće sezone.

LOŠE

Sudac Ivan Vučković

Mladi zagrebački arbitar nije se iskazao. U mirnoj i za suđenje ne preteškoj utakmici uspio je na sebe navući gnjev. Imao je nekoliko posve krivih procjena prekršaja oko Istrina kaznenog prostora, a ni općenito uopće nije ulijevao sigurnost.

Pulska legija stranaca

Način na koji je sastavljena momčad Istre 1961 ne može izazvati optimizam. Previše je tu stranaca, što i ne bi bio problem da su kvaliteta. Međutim, većina ih je, bar trenutačno, ispod razine HNL-a. No to je samo posljedica užasnog pravila o osam stranaca izvan EU-a koje je donio HNS.
Zoran Zekić

trener NK Osijek

Henty je tražio zamjenu u jednom trenutku, ali mu nisam ispunio želju. On još nije tjelesno optimalno spreman, a već sada je dominantan. Dobili smo u njemu veliko pojačanje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike