Novosti
POLICIJA UPOZORAVA NA PRIJEVARE PRI "IGRAMA" NA FACEBOOKU

Prevarantima poslali kopije osobnih iskaznica jer su mislili da će dobiti nekakvu nagradu
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Policijska uprava požeško-slavonska u posljednjih je nekoliko dana zaprimila više prijava građana koji su nedavno, putem društvene mreže Facebook, sudjelovali u nagradnoj igri te su organizatorima "nagradne igre" poslali fotografije svojih osobnih iskaznica s prednje i stražnje strane.
Budući da se organizatori "nagradne igre", nakon što su im poslali fotografije dokumenata, više nisu javljali postalo im je sumnjivo te su slučajeve odlučili prijaviti policiji.
- Građani su na društvenoj mreži Facebook igrali nagradnu igru te im je nedugo potom na messenger stigla poruka kako su upravo oni "sretni dobitnici" i da moraju fotografirati svoju osobnu iskaznicu s obje strane i poslati fotografije u poruci kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im navodnu nagradu. Međutim, kako nagrada nije stigla na njihovu adresu, a nisu dobili ni bilo kakvu povratnu informaciju, shvatili su da bi se moglo raditi o nekoj vrsti prijevare.
S obzirom na napredak tehnologije prijevare putem interneta postaju sve raznovrsnije. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne "nagradne igre" na društvenim mrežama, a ako smatraju da je riječ o prijevari, ili nekom drugom protupravnom ponašanju, neka događaj prijave policiji na broj 192 - upozorila je Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.
Prije samo sedam dana iz Ministarstva unutarnjih poslova upozorili su građane da je uočena pojava većeg broja prijava građana koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte, kao i računalo, kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci. Lozinka može biti točna, ali i ne mora, ili se radi o staroj lozinki koju korisnik više ne koristi.
U toj poruci prevarant navodi i kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima, a ako žrtva ne plati bitcoinima njegovim će prijateljima slati eksplicitne sadržaje koje je navodno pronašao na računu žrtve.S.Lacić
Prijavite prijevaru
Iz Policijske uprave požeško-slavonske upozoravaju građane da ne nasjedaju na razne "nagradne igre" na društvenim mrežama, a ako smatraju da se radi o prijevari, ili nekom drugom protupravnom ponašanju, neka to odmah prijave najbližoj policijskoj postaji, ili na telefon 192.
Možda ste propustili...