Regija
U SRIJEDU NA PRVOM PROGRAMU

"Draga Gospa Ilačka“ na HRT-u
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
ILAČA - - U povodu svetkovine predstojećeg blagdana Velike Gospe, u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i producenta filma, Udruge "Dr. Ante Starčević" sa sjedištem u Tovarniku, ove srijede, 15. kolovoza, na Prvom programu HRT-a u 20.05 bit će prikazan višestruko nagrađivani dokumentarni film ‘‘Draga Gospa Ilačka“, redatelja Branka Ištvančića.
Ovaj dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka" nosi u sebi metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekva ovozemaljskog hoda u traganju za smislom života. Tema hodočašća velikog broja vjernika Gospi Ilačkoj otkriva povijest tog srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevi Mariji i povezuje ovo svetište sa svjetski poznatim marijanskim svetištem Lourdesom. Dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka" snimljen je na izvornim lokacijama, zabilježio je izjave brojnih svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga prostora istočne Hrvatske. Glazba u dokumentarcu zasniva se na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici toga kraja.
Pokretači su ovog, vrlo značajnog filmskog projekta, autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Film je nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova na Trsatu 2010. godine. Ovaj izvrsni dokumentarac dobio je i posebno priznanje na 14. International TourFilm Festivalu ITF‘CRO 2011. u Splitu za, kako je tom prigodom pojašnjeno, "izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma".
Film "Draga Gospa Ilačka" je uvrštavan i u druge brojne inozemne festivalske selekcije i konkurenciju za nagrade poput UK Christian Film Festivala u Londonu 2011. godine. Dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka" ocjenom međunarodnog žirija osvojio je posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom Giorgia Napolitana, predsjednika Republike Italije, u gradu Lecce u Italiji 2012. godine. M.Kokaj
Možda ste propustili...

CILJ JE MREŽE UNAPRJEĐENJE PRUŽANJA POMOĆI SIROMAŠNIMA

Robert Kresić novi predsjednik HMMS-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOGORAŠI VUKOVARA RADE POPIS IZ 1991. GODINE

Imena 183 branitelja Mitnice koji su se predali s oružjem

2

PRODAJA NEKRETNINA NA ISTOKU

Županja najskuplja, Vukovar najjeftiniji

3

UPRAVA SDFŽ-A PISALA RADNICIMA:

Neoporeziva nagrada za prisutnost na radu