Osijek
POSTAVLJANJE KLUPA ISPRED ZGRADA MOGUĆE JE ZATRAŽITI

Stanari žele klupe da se mogu družiti, a nekima smetaju te traže njihov premještaj
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

Čim temperature u proljeće dopuste boravak i sjedenje na otvorenom, u svim dijelovima grada ne možemo ne zamijetiti stanare koji sjede ispred svojih zgrada. Ljeti je to posebno izraženo, pa tako na Jugu gotovo da nema zgrade ispred koje ne sjede susjedi čak i do kasnih sati. No, nisu svi te sreće.


- Naši susjedi lijepo uživaju i sjede na klupi, a mi je nemamo. Prije nekoliko godina željeli smo i mi postaviti klupu, no netko se iz naše zgrade pobunio protiv toga i još uvijek je nemamo. Ne znam možemo li uopće i tražiti postavljanje klupe da ne moramo stajati ispred zgrade – ispričala je N. Ž. (podaci poznati redakciji). Iako je u blizini njezine zgrade u Opatijskoj ulici trg gdje su postavljene klupe, kaže kako je većina stanara za klupu ispred zgrade, baš poput brojnih klupa koje se nalaze u raznim dijelovima Juga 2. Primjerice, u Umaškoj ulici stanari su još prije nekoliko godina zatražili postavljanje klupe ispred zgrade, na prostor iza živice koja ograđuje prostor do staze. Ne samo da ondje provode večernje sate, već im klupa dobro dođe pri raznim proslavama koje stanari organiziraju godinama. No, nisu svi te sreće, pa tako mnogi stanari u stambenim zgradama žele, ali (još uvijek) nemaju klupu ispred zgrade.
Kako doznajemo od Hrvoja Žabarovića, zamjenika predsjednika GČ-a Jug 2, dovoljno je uputiti zahtjev Vijeću GČ-a Jug 2 i većina takvih zahtjeva, kaže Žabarović, bude prihvaćena. Štoviše, u prioritetima te, ali i ostalih gradskih četvrti, posebna je stavka urbane, odnosno komunalne opreme. Žabarović ističe da se svi zahtjevi za klupama tijekom godine usvajaju i izdvajaju novac za njihovo postavljanje.
Prema informacijama iz Grada Osijeka, dovoljno je da predstavnik stanara prikupi većinu potpisa i potom pošalje zahtjev gradskom vijeću, odnosno mjesnom odboru. Ima slučajeva da se klupe postave, a potom da se zatraži njihovo uklanjanje, odnosno izmještaj na drugu lokaciju. Poznato je to i zamjeniku predsjednika Žabaroviću koji kaže da je na Jugu 2 bilo slučajeva da je nekim ljudima smetala klupa ispod njihovih prozora, odnosno buka mladeži koja se ondje okuplja u noćnim satima.
- To se posebice događa, ako se radi o nekom mračnijem mjestu, bez rasvjete. Nakon što se stanari raziđu, na tim klupama obično boravi mladež, pa još ako sa sobom donesu alkoholna pića to stanarima smeta. Bilo je zahtjeva za izmještajem klupa, a bilo je čak i slučajeva da su klupe postavljene, pa da je potom zatraženo njihovo uklanjanje – ispričao je Žabarović.
Inače, osim u GČ-u Jug 2, ovakvih situacija ima u svim dijelovima grada. Stoga, onaj tko želi klupu već za sljedeće ljeto ispred svoje zgrade od svoga predstavnika stanara treba zatražiti zahtjev i potom zajedno s potpisima zahtjev se predaje u gradsku četvrt, odnosno mjesni odbor. Sudeći prema broju (odobrenih) zahtjeva, procedura je jednostavna, kao i realizacija. M. Mihelić
Dovoljno je poslati zahtjev gradskoj četvrti, odnosno mjesnom odboru. Takvi zahtjevi uglavnom budu odobreni.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike