Crna kronika
NESTAO STJEPAN ČELIĆ (57)

Obustavljena potraga za muškarcem iz Gundinaca koji je upao u Savu
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Pet prijatelja vozilo se čamcem po Savi, u jednom trenutku ušla je voda i svi su iskočili
SLAVONSKI ŠAMAC - Za Stjepanom Čelićem (57) iz Gundinaca, koji je upao u Savu u Sikirevcima u nedjelju oko 14 sati, obustavljena je potraga u ponedjeljak u 12.30.
Ronioci Specijalne jedinice policije Osijek bezuspješno su završili pretraživanje korita rijeke Save.
- Pretražili su veliki prostor korita rijeke Save, 25 puta po 300 metara, koja je na tom području nevjerojatno snažna, brza i puna virova, a s obzirom na protok vremena i brzog riječnog toka, tijelo se vjerojatno ne nalazi na tom području. Policijski službenici nastavljaju s daljnjim mjerama i radnjama zbog pronalaska nestale muške osobe - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.
Ova tragična priča započela je tako što su pet prijatelja, među kojima i Čelić, nekoliko dana proveli zajedno uz obalu Save. Stjepan je uz obalu imao ribarsku kolibu gdje je provodio ljetne dane u ribolovu. Bio je umirovljeni hrvatski branitelj i invalid, a prema dostupnim informacijama, nije znao plivati. Mještani Gundinaca o Stjepanu imaju samo riječi hvale.
U nedjelju su se odlučili provozati čamcem uzvodno od mjesta na kojemu su bili, dok im se peklo janje. Prema policijskom izviješću u jednom trenutku voda je počela ulaziti u čamac koji se počeo nekontrolirano kretati na dijelu gdje Sava brže teče. Nakon toga čamac se prevrnuo, a pet prijatelja skočilo je u rijeku ne bi li se spasili. Četvorica su uspjela doći do obale, no Čelić nije isplivao.
Nakon što su četiri prijatelja izašla iz Save brzo se oko njih okupilo 20-ak osoba, no Stjepana više nije bilo.
Policija je dojavu o ovoj tragičnoj nesreći dobila u nedjelju oko 15.50 i odmah je pokrenuta potraga za njim. Na mjesto događaja ubrzo su stigli ronioci HGSS-a i Specijalne jedinice policije Osijek koji su pretraživali korito Save dok nije pao mrak. Potraga je nastavljena u ponedjeljak ujutro, no na žalost - bezuspješno.
Iz policije savjetuju građanima da moraju biti svjesni kako kupanje u moru, rijeci i jezeru skriva brojne opasnosti. Ponajprije riječ je o utapanju, ali vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput loma kralježnice ili vrata nakon skakanja na glavu. Najopasnija područja su rijeke, jezera, pa tek onda more, jer kod nas nema velikih promjena plime i oseke. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju virove, usjeke, i često mijenjaju svoj tok.
Sandra Lacić
Isplivali
ČETVORICA SU DOŠLA DO OBALE
UTOPILO SE 537 OSOBA U PET GODINA
U posljednjih pet godina u Hrvatskim vodama utopilo se 537 osoba. Najviše u tih pet godina utopilo se 2015. godine - 129, a najmanje 2013. godine - 79. Prošle godine utopilo se 118, a tijekom 2016. godine 109 osoba. U 2014. godini dogodila su se 102 utapanja u hrvatskim rijekama, moru, jezerima... Samo tijekom srpnja u Slavoniji su se utopile dvije osobe. Sredinom prošloga mjeseca u jezeru Jošava pronađeno je mrtvo tijelo 57-godišnjaka, a 23. srpnja, u Dunavu kod Vukovara, pronađeno je mrtvo tijelo 29-godišnjaka iz Borova. Prošle godine u srpnju, u Dravi kod Nemetinskog kolektora pronađeno je mrtvo tijelo 35-godišnjaka iz Osijeka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike