Ekonomija
NJEMAČKI MINISTAR GOSPODARSTVA PETER ALTMAIER:

Američke carine ugrožavaju radna mjesta
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier oštro je kritizirao carine i sankcije koje je uveo američki predsjednik Donald Trump, upozoravajući da uništavaju radna mjesta i gospodarski rast i da Europa neće pokleknuti pred američkim pritiskom kada je u pitanju Iran. Sjedinjene Države pokrenule su žestoki trgovinski sukob uvođenjem uvoznih carina koje bi, prema tvrdnjama Washingtona, trebale zaštititi američka radna mjesta od navodne nepoštene trgovinske prakse Kine, Europe i drugih zemalja.
Američki predsjednik ustraje i u nakani da uvede sankcije Teheranu koje ugrožavaju i europske tvrtke s razvijenim poslovima u Iranu, otvarajući time novu bojišnicu u trgovinskom ratu.
"Trgovinski rat usporava i uništava gospodarski rast i stvara novu neizvjesnost", izjavio je Altmaier za nedjeljno izdanje lista Bild, dodajući da će pritom potrošači biti najviše na udaru, jer zbog povećanih carina rastu i cijene. Altmaier je pohvalio srpanjski dogovor predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera s Trumpom, ističući da je taj preliminarni sporazum spasio stotine tisuća europskih radnih mjesta. Sjedinjene Države i Europska unija sukobile su se nakon što je Trump uveo carine na uvoz aluminija i čelika, a Bruxelles odgovorio carinama na određene skupine američkih proizvoda. Američki predsjednik zaprijetio je i carinama na uvoz automobila iz EU-a, ali je nakon sastanka s Junckerom pristao na njihovu odgodu. "Sporazum EU-a i SAD-a mogao bi biti samo prvi korak. Naš je cilj globalni trgovinski poredak s nižim carinama, manje protekcionizma i otvorenim tržištima", ustvrdio je Altmaier. Komentirajući američke sankcije Iranu, ministar je istaknuo da će Njemačka i njezine saveznice u Uniji nastaviti podupirati tvrtke koje posluju s Iranom unatoč američkom pritisku. "Nećemo dopustiti da nam Washington diktira s kime možemo poslovati", odlučan je Altmaier. Njemačkim kompanijama treba dopustiti da i dalje ulažu u Iran koliko god žele, dodao je. Hina
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike