Autoglas
JEDINSTVENA PRILIKA

Goodyear testira gume na svemirskoj postaji
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
U Američkom nacionalnom laboratoriju koji djeluje pri Međunarodnoj svemirskoj postaji Goodyear Tire & Rubber Company u drugoj polovini ove godine namjerava izvesti testiranje komponenata gume. U uvjetima mikrogravitacije na svemirskoj postaji proučit će nastajanje jedinstvenih strukturnih oblika silike (silicijevog dioksida) koje se ne mogu stvoriti na Zemlji. Budući da se silika upotrebljava kao materijal za izradu guma, njezine nove molekulske strukture mogle bi omogućiti bolju iskoristivost goriva i druga poboljšanja kod izdržljivosti guma, stoga će se Goodyearovi inženjeri i znanstvenici na temelju prvih proučavanja odlučiti bi li bilo vrijedno razmisliti o daljnjim istraživanjima. Nedavni akademski eksperimenti u uvjetima mikrogravitacije pokazali su, naime, sposobnost stvaranja jedinstvenih morfoloških svojstava koja bi mogla pridonijeti razvoju izdržljivijih proizvoda.
Istraživanje će se odvijati na osnovi sporazuma s Centrom za napredak znanosti u svemiru, koji ima ovlaštenje NASA-e za upravljanje Američkim nacionalnim laboratorijem. Kako je naglasila direktorica za gospodarske inovacije u CASIS-u Cynthia Bouthot, Goodyear svojim namjerama dokazuje da radi poboljšanja svoje proizvodne linije razmišlja izvan ustaljenih okvira.
Goodyear se smatra pionirom inovacija u području guma povezanih sa svemirom jer se ponosi prvim i jedinim gumama na Mjesecu i brojnim provedenim projektima s NASA-om.M.Bu.