Mozaik
NA 21. SUSRETIMA NARODA I KULTURA

KUD "Napredak" iz Podravskih Podgajaca slavio 90. rođendan
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Od 1998. su dio zajednice udruga "Družina" koja je član Međunarodne unije folklora

Malo mjesto Podravski Podgajci, prigradsko naselje Donjeg Miholjca, ima dugu u bogatu tradiciju kulturne baštine kroz svoje kulturno-umjetničko društvo.


Naime, ove godine KUD "Napredak" iz Podravskih Podgajaca slavi veliki jubilej, 90 godina postojanja i uspješnog rada. Podatci iz povijesti, točnije prema usmenoj predaji, u Podravskim Podgajcima 1928. godine osnovano je Prosvjetno društvo "Napredak", a prvi dokument o registraciji je iz 1935. godine. U selu je otvorena čitaonica radi prosvjećivanja mještana te je sagrađen dom koji je i danas u upotrebi, ali je ujedno i spomenik kulture. Prosvjetno društvo "Napredak" prestaje s radom 70-ih godina prošlog stoljeća, a društvo obnavlja svoj rad 1996. godine pod nazivom Kulturno-umjetnička udruga "Napredak" u svrhu očuvanja tradicije i običaja. S radom su počele folklorna i tamburaška skupina, a kasnije i a cappella sastav. Napravljena je rekonstrukcija narodne nošnje s početka 20. stoljeća, a društvo 1998. godine pristupa zajednici udruga pod nazivom "Družina" koja je član Međunarodne unije folklora (IGF) te postaje dio međunarodne razmjene folklornih skupina.
Svake godine KUU "Napredak" se u kolovozu, upravo u organizaciji zajednice ‘‘Družina‘‘, više nego aktivno uključuje u smotru folklora pod nazivom ‘‘Susreti naroda i kultura‘‘.
- Prvi Susreti održani su u Baranji nakon okupacije, a nakon toga glavna manifestacija održavala se u Sikirevcima. Prva grupa koju je KUU "Napredak" ugostio bila je iz Francuske. Nakon toga susreti se nastavljaju tako da svake godine dolazi druga folklorna skupina iz inozemstva, ali i članovi KUU-a "Napredak" odlaze na putovanja. U goste su nam dolazile folklorne skupine iz Francuske, Italije, Španjolske, Češke, Njemačke, Mađarske, Latvije, Poljske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Izraela, Bugarske i Portugala. Vraćajući gostovanja, KUU "Napredak" sudjelovao je na festivalima u Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Portugalu, Latviji, Italiji, Rumunjskoj, Češkoj, Turskoj, Bugarskoj... – kaže članica KUU-a "Napredak" Danijela Vuksanić. Ove godine održani su 21. Susreti naroda i kultura koji su trajali od 2. do 5. kolovoza.
- Prvi put je kod nas održan glavni dio manifestacije. Ugostili smo grupu iz Češke pod nazivom Slovacky Kruzek V. Praza. U Podravskim Podgajcima gosti iz Češke bili su četiri dana smješteni u sportskoj dvorani Osnovne škole "Hrvatski sokol". Priredili smo turistički obilazak sela, a najviše im se svidjela Drava, tako da je kupanje bilo nezaobilazno. U petak su posjetili Osijek gdje su imali organiziran obilazak katedrale sv. Petra i Pavla, osječke Tvrđe i kupanje na bazenima. Nakon toga bili su dio otvorenje izložbe kaligrafije pod nazivom Blažena Djevica Marija u hrvatskom pjesništvu koja je postavljena u pastoralnom centru. Obišli smo također i grad Donji Miholjca gdje ih je ugostio gradonačelnik Goran Aladić. Na glavnoj manifestaciji pridružile su nam se grupe iz Poljske "Tatry Ratulow" i Mađarske "Baranya tancegyuttes". U crkvi sv. Martina održana je sveta misa na kojoj su sudjelovale sve gostujuće skupine, a nakon mise u središtu sela održan je nastup i večera. Gosti iz Poljske i Mađarske odlaze nakon večere. Završno oproštajno druženje s gostima iz Češke posljednjeg dana njihova boravka organizirali smo na Dravi uz pomoć ŠRU-a "Šaran", što se gostima posebno svidjelo. Nakon cijelog dana u prirodi provedenog uz vožnju čamcem, kupanje, pjesmu i ples, poprilično umorni, ali sretni i zadovoljni Česi su, kao i svi drugi - došli kao gosti, a otišli kao prijatelji. Ovo je jedna posebna priča za sve nas u KUU-u. Naime, malo smo selo i društvo je jedno od vodilja svih aktivnosti. Uključenje u ovaj veliki projekt jedne od međunarodnih zajednica kulturno-umjetničkih društava je za nas velika čast i svi u društvu daju maksimum za organizaciju, prijam gostiju, pronalaženje sadržaja za njih i tome slično. Svi mi radimo, imamo svoj posao i svi smo u stisci s vremenom, no kada je pitanju društvo i njegove aktivnosti, a posebno ova najveća, svi smo tu i učinimo što možemo. Ove godine doista je bilo prekrasno, imali smo jedno veselo društvo u gostima koje je bilo oduševljeno svima što smo ponudili i tako smo i mi bili zadovoljni i sretni. Mi, naravno, koliko to možemo svima koji dođu vraćamo gostovanja pa ćemo tako vrlo uskoro putovati u Bugarsku na jedan od njihovih festivala. Moram reći da je poseban osjećaj biti dio ovakvog društva kojim čuvaš svoju vlastitu kulturnu baštinu te paralelno promičeš svoj kraj, svoju povijest i povijest cijele Slavonije - zaključila je Vuksanić.
Vladimir Grgurić
prvi susreti
ODRŽANI U BARANJI NAKON OKUPACIJE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike