Kultura
VRHUNSKI GLAZBENI PROGRAMI 69. IGARA

Recital Andreasa Ottensamera u Dvoru
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
U nastavku glazbenog programa 69. dubrovačkih ljetnih igara koncert će u atriju Kneževa dvora održati Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo u utorak, 14. kolovoza.
Andreas Ottensamer potječe iz stare austrougarske glazbene obitelji, njegova oca Ernsta Ottensamera nazivali su "bečkim kraljem klarineta", a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, a na tom istom mjestu danas je Andreasov stariji brat Daniel. Rano privučen glazbi, Andreas je s lekcijama klavira započeo već u dobi od četiri godine, a s deset godina počeo je studirati violončelo na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, da bi se 2003. prebacio na klarinet koji je učio kod profesora Johanna Hindlerina. Od 2011. na mjestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. ima ekskluzivno partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom te ugledne glazbeno-izdavačke kuće. Njegov drugi album Brahms - mađarska veza, osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista u 2015. godini.
Andreasov partner na recitalu u Dvoru je argentinski pijanist José Gallardo koji je klavir počeo učiti u dobi od pet godina na konzervatoriju u Buenos Airesu, a studij nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Odjelu za muziku Sveučilišta u Mainzu gdje je i diplomirao 1997. Gallardova suradnja s Andreasom Ottensamerom započela je 2003., otkada zajednički djeluju kao umjetnički voditelji festivala komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu (Švicarska).
Na programu ovog vrhunskog recitala su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta, i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, na repertoaru su i Pocket Size Sonata Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U drugom dijelu koncerta uslijedit će Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa, a kao zaključnu glazbenu točku festivalska će publika čuti Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza. N. Vek.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike