Sport
SVJETSKO JUNIORSKO VESLAČKO PRVENSTVO

Braća Lončarić iz Račica s broncom i najboljim svjetskim juniorskim rezultatom
Objavljeno 12. kolovoza, 2018.

Još jedna medalja stiže u Iktusov dom pokraj Drave u Osijeku. Na Svjetskom juniorskom veslačkom prvenstvu, koje je održano u češkim Račicama, braća blizanci Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez osvojili su brončanu medalju.


Premda je želja bila ponoviti uspjeh od prošle godine kada su u Litvi osvojili naslov svjetskih juniorskih prvaka, nova medalja je dokaz kako su u vrhu juniorskog veslanja. Osim medalje iz Češke, odlaze s najbržim juniorskim rezultatom svih vremena u dvojcu bez. Naime, u subotnjem polufinalu izveslali su najbrže juniorsko vrijeme 6:27.910. Vozili su utrku u društvu posada Rumunjske (6:28.050) i Njemačke (6:32.410), koje su osvojile tada drugo, odnosno treće mjesto. Dan poslije u finalu "karte" su se ispremiješale, a samim tim i pozicije ovih triju posada. Naslov svjetskih prvaka pripao je Rumunjima (6:32.390) ispred Njemačke (6:32,490), a hrvatskim su članovima dvojca pripale brončane medalje (6:37.670). To je ujedno bio najbolji rezultat hrvatskog veslanja na ovom natjecanju.
- Dečki su dali sve od sebe u okviru svojih mogućnosti. Utrka je bila otvorena i sve tri posade vodile su bitku sve do posljednjih 500 metara. Očito je traga ostavila činjenica što su u četiri dana odveslali četiri utrke, a dan prije odveslali su odličnu utrku s najboljim svjetskim rezultatom i jednostavno je nedostajalo vremena i uvjeta za regeneraciju. Mi smo ipak ovdje došli bez fizioterapeuta. Ostala naša konkurencija imala je bolje uvjete za regeneraciju, požalio se Krešimir Ižaković, osječki veslački trener, koji vodi brigu o dvojici perspektivnih Osječana.

Treba reći kako se finalna utrka vozila u prilično lošim uvjetima uz bočni vjetar. No, bila je to vrlo brza utrka u kojoj su Osječani pokazali kako su u juniorskoj konkurenciji doista respektabilni.


- Dečki su u ovoj juniorskoj konkurenciji osvojili naslov svjetskih prvaka, europskih prvaka, sada imaju i svjetsku broncu, a već su otvorili Europsko mlađeseniorsko prvenstvo s medaljom. Ove godine slijedi nam Europsko U-23 prvenstvo, do kraja tjedna odlučit ćemo hoćemo li ići tamo s obzirom na to da je Patrik dugo ozlijeđen. Ima problema s međurebrenim mišićem. Unatoč tomu odveslao je jako dobro prvenstvo - rekao je Ižaković.
Svoje dojmove od nedavno punoljetne braće Lončarić prenio nam je upravo Patrik.
- Moramo biti zadovoljni. Ipak je ovo medalja na Svjetskom prvenstvu. Imali smo jako dobro natjecanje, u četiri dana veslali smo sve bolje i bolje. Na kraju možemo samo čestitati suparnicima na boljem vremenu i pobjedi. Vjerujem kako ćemo se još dugo svi skupa natjecati. Bit će još okršaja s Rumunjima i Nijemcima. I prigode da neki drugi put mi ostvarimo pobjedu - rekao nam je Patrik Lončarić nakon svjetske juniorske bronce osvojene s bratom Antonom. K.Lacković
ARIA I IZABELA PRVE U C FINALU
U nedjelju u B finalima veslala su tri hrvatska četverca. Četverac bez kormilara pobijedio je u B finalu i zauzeo ukupno sedmo mjesto, četverac s kormilarom bio je drugi u B finalu (ukupno 8.), a četverac na pariće osvojio je peto mjesto, odnosno ukupno 11. na svijetu. To je, dakako, jako dobar rezultat mladih juniora, posebice što su većinu posada činili mladići rođeni 2001. godine i još će godinu dana imati priliku za nastup na juniorskim smotrama. U Račicama je nastupila i Osječanka Aria Cvitanović. U dvojcu na pariće zajedno s kolegicom iz Zagreba Izabelom Krakić pobijedile su u C finalu. Sveukupno su tako osvojile 13. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike