Regija
5. VOŽNJA STARODOBNIH BICIKALA

"Velikaši" provozali
dvokotačne "starce"
Objavljeno 12. kolovoza, 2018.
Najstariji bicikl, Diamant, proizveden je sada davne 1938. godine. Njegov vlasnik s ponosom ga vozi svakoga dana

Na startu 5. Susreta i vožnje starodobnih bicikala u Velikoj pojavilo se petnaestak biciklista i vrlo starih bicikala, Najstarijem je "tek" 80 godina. Lijepa je to tradicija koju su prije nekoliko godina uspostavili članovi Oldtimer kluba "Velikaši“, jer starih je bicikala sve manje.


- Iz vremena kada su nastajali, prije 50, 60 i 70 godina, bicikli su bili vrlo cijenjeno prometalo. U tim godinama i cijena bicikla bila je velika, u rangu cijene jedne krave - kaže organizator i predsjednik "Velikaša“ Franjo Radman, i zato su i bicikli iz tih godina dobro čuvani. Kasnije, s većom proizvodnjom, cijena se smanjuje i bicikl postaje dostupan svakome, ali se i manje čuva i pazi na njega. Franjo Radman, profesor na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi, osobno vozi bicikl star 80 godina, proizvod njemačke tvrtke Diamant.
- Bicikl je proizveden 1938. godine i najstariji je u ovom kraju. Ove godine konačno sam nabavio i originalni znak koji sam dugo tražio. Našao sam ga kod jednog kolekcionara, stigao je prije tri dana iz Njemačke i sada sam ga ponosno stavio na prednji blatobran. Bicikl je besprijekoran i danas vozi, a nadam se da će i mene netko naslijediti u vožnji s tim biciklom, netko od sinova, ili unuci – kaže Radman koji ima još tri bicikla oldtimera koji su u voznom stanju, no danas ih nije imao tko voziti iz obitelji. Ove godine Franjo Radman ponosno je predstavio i svog brata koji je došao iz Zeline s posebnim raritetom.
– To je specijalka iz 1961. godine, a posjeduje i originalan račun kad je kupljena. Specijalka je koštala 31 tisuću tadašnjih jugoslavenskih dinara. To su prve Rogove specijalke koje su se pojavile tada na tržištu.
Starodobne bicikle vozile su i dvije vozačice, Ančića Perašinić iz Velike, kojoj je ovo druga vožnja na susretima: "Ja vozim bicikl njemačke proizvodnje Roko, star više od 35 godina, klasični bicikl bez brzina. Taj bicikli inače vozim svaki dan, posebno u večernjim satima, zajedno s kolegicom Tonkom Skrobić koja također vozi klasični bicikl bez brzina, a treću godinu sudjeluje na susretima. "Bicikl vozim gotovo svakodnevno, a posebno zbog zdravlja i manjih bolova u leđima", kaže Tonka.
OK "Velikaši“ sve su ovo organizirali uz pomoć Općine Velika, TZ općine Velika i brojnih udruga.
AGM Kruna
SVAKE GODINE DRUGA RUTA VOŽNJE
"Velikaši“ su susrete počeli prije pet godina kada je u Velikoj obilježena 100. godišnjica dolaska željeznice i tada su prvi put vozili bicikle "Stazom željeznice“. Start ovogodišnje vožnje bio je kod veličkog nogometnog stadiona, a vožnja se nastavila ulicama Velike. Prva postaja bio je Vatrogasni dom i DVD Velika, druga Kamp odmorište Javne ustanove Park prirode Papuk iznad Velike, a cilj je bio Lovačka kuća LD „Lapjak“ u Dubokoj, u srcu Papuka. Bicikliste su oldtimer vozilima pratili članovi kluba iz Nove Gradiške.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

U POVODU 119. OBLJETNICE SMRTI STROSSMAYERA

HNS-ov vijenac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli