Novosti
PREDSJEDNICA URUČILA NAGRADE

Ekipa iz Ploča pobjedila na 21. Maratonu lađa
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Pobjednici 21. neretvanskog Maratona lađa ekipa je iz Stablina, naselja u blizini Ploča, koji su put od 22,5 kilometra, od Metkovića do Ploča, preveslali za dva sata i 14 minuta, druga je ekipa "Argo" iz Bjelovara, a treći su u cilj uveslali "Gusari" iz Komina.
Na svečanosti pobjednici su dobiti na dar prijelazni veliki Domogojev štit i mali štit u trajno vlasništvo. Pobjednička ekipa Stablina ostvarila je rezultat od 2 sata i 14 minuta, što je jako blizu najboljega rezultata ostvarenog na dosadašnjim maratonima, od dva sata i devet minuta. Bjelovarski lađari, ekipa "Argo", koji su na cilj stigli kratko nakon pobjednika, jedina su ekipa koja nije iz doline Neretve, a pobijedili su na Maratonu. Prijelazni veliki Domogojev štit i mali štit u trajno vlasništvo pripali su im 2016., a na prošlogodišnjem jubilarnom - 20. Maratonu lađa - također su, kao i ove godine, osvojili drugo mjesto. Do sada najtrofejnija ekipa - kominski "Gusari", ovaj su put u cilj ušli treći. Maraton duž Neretve, kako se procjenjuje, pratilo je približno 40 tisuća ljudi. Maraton lađa počeo je u subotu poslijepodne ispod mosta u Metkoviću, gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 26 posada. U svakoj od posada je deset veslača te bubnjar i parićar, odnosno kormilar. Natjecanje je, ploveći u posebnome brodu, pratila i predsjednica Republike Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljica manifestacije u društvu izaslanika predsjednik Vlade Damira Krstičevića, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Branka Bačića, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Ive Raffanallija, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i drugih.
Predsjednica Republike i glavna pokroviteljica ove sportsko-turističke manifestacije Kolinda Grabar-Kitarović prvoplasiranoj je posadi uručila veliki prijelazni štit kneza Domagoja, a zlatne medalje članovima pobjedničke posade uručio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli. Posada Stabline uručila je, pak, predsjednici Grabar-Kitarović jednu od dobivenih zlatnih pobjedničkih medalja, uz obrazloženje kako im predsjednica donosi sreću, jer su drugi put, otkada ona prati Maraton lađa, oni pobjednici. Naime, prvu je pobjedu ekipa Stabline na neretvanskom Maratonu lađa ostvarila 2015. godine, kada je također Grabar-Kitarović ploveći u posebnom brodu pratila ovaj maraton. Obraćajući se nazočnima predsjednica je zahvalila svima na predivnom danu tijekom neretvanskog Maratona lađa te je čestitala pobjednicima, ali svim sudionicima i organizatorima ove manifestacije. "Veselim se sljedećoj godini," dodala je Grabar-Kitarović.
"Uživala sam i svi su mi bili favoriti. Znate da ne smijem za nikoga posebno navijati, ali drago mi je da su dečki rekli da sam im donijela sreću," rekla je Grabar-Kitarović.H
Ove godine na 21. Maratonu lađa sudjelovalo je 26 posada u lađama tradicionalnog oblika
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

Najčitanije iz rubrike