Crna kronika
PROMETNE NESREĆE NA AUTOCESTI IZAZVALI STRANI VOZAČI

U trostrukom sudaru ozlijeđeno 11 osoba, troje teže
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
OKUČANI - Jedanaest osoba, od kojih tri teže, ozlijeđeno je u samo jednoj od tri prometne nesreće koje su se u razmaku manjem od pet sati u subotu ujutro dogodile na autocesti A3 kod Okučana. Sve nesreće izazvali su strani državljani zbog nedržanja potrebnog razmaka između vozila.
Nesreću u kojoj je stradalo 11 osoba izazvao je 43-godišnji državljanin Srbije u subotu oko 5.25 na 150. kilometru autoceste A3. Vozač je upravljao kombijem Volkswagen, talijanskih registracija, i zbog nedržanja potrebnog razmaka, prednjim dijelom kombija udario je u stražnji dio Volva, također talijanskih registracija, a potom i u stražnji dio kombija Iveco koji je isto imao talijenske registracije.
- Od siline udarca Volvo je odbačen, udario je u zaštitnu odbojnu ogradu, smjerokazni stupić te sletio u kanal, dok je kombi odbačen unaprijed pri čemu je udario u zaštitnu odbojnu ogradu. U ovoj prometnoj nesreći ozlijeđeno je 11 osoba, od kojih su tri osobe teško ozlijeđene, a osam ih je ozlijeđeno lakše. Svi su zbrinuti u bolnici u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, a neke osobe su nakon ukazane liječničke pomoći puštene kući. Od trenutka nastanka prometne nesreće promet se na autocesti odvijao usporeno, a od 9.20 je normaliziran. Protiv 43-godišnjaka policija podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brod - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.
Samo pet minuta prije i 250 metara dalje, na autocesti se dogodila prometna nesreća u kojoj, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba.
Policija je očevidom na ovom mjestu nesreće utvrdila da je prometnu nesreću izazvao 47-godišnji državljanin Švicarske, koji je upravljajući automobilom švicarskih registracijskih oznaka, zbog nedržanja potrebnog razmaka, prednjim dijelom svog vozila udario u stražnji dio automobila kutinskih registracija kojim je upravljao 59-godišnjak. Policajci su Švicarcu naplatili novčanu kaznu za počinjeni prometni prekršaj.
Nedugo nakon što je promet normaliziran na autocesti nakon trostrukog sudara u kojemu je 11 osoba ozlijeđeno, dogodila se još jedna prometna nesreća kod Okučana. Naime, oko 10 sati, na 148. kilometru, 18-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji je vozio BMW s njemačkim pločicama, u usporavanju zbog situacije ispred, zbog nedržanja potrebnog razmaka, udario je u stražnji dio drugog BMW-a, također njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao njegov 51-godišnji sunarodnjak. Mladi vozač policajcima je na mjestu sudara platio novčanu kaznu.
Prema dostupnim podacima, za vrijeme očevida na mjestima prometnih nesreća, dok se promet kretao usporeno, na autocesti kod Okučana stvarala se kolona koja je u jednom trenutku dosezala i osam kilometara. Prema podacima iz Hrvatskog autokluba, prometne nesreće na dionici autoceste A3 kod Okučana nastavile su se i u nedjelju ujutro. Naime, dogodila se prometna nesreća između čvorova Nova Gradiška i Okučani na 147. kilometru u smjeru Bregane.
Još u petak MUP je upozorio vozače da se pridržavaju prometnih pravila na autocestama. Iz policije su podjeili da gužve, osim zbog prometnih nesreća, nastaju zato što se jedan dio vozača autocestama sporo kretao lijevom prometnom trakom, što je rezultiralo stvaranjem više kilometarskih kolona.
Četiri osobe ozlijeđene su i u prometnim nesrećama koje su se u subotu te u nedjeljno jutro dogodile u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kako doznajemo iz Županijskog centra 112 Vukovar, u subotu u 10.21, jedna osoba ozlijeđena je u sudaru motocikla i automobila u Ulici baruna Trenka u Županji. Samo 16 minuta kasnije dogodila se prometna nesreća kod tržnice u Vinkovcima. Ondje su se sudarila dva automobila, a srećom, nitko nije ozlijeđen. Istoga dana u 14.01 sudarila su se dva automobila u Ulici Marinka Petrušića u Tovarniku, pri čemu je ozlijeđena jedna osoba. U nedjelju u 6.34, vukovarski centar 112 dobio je dojavu da su se sudarila dva automobila u Ulici Matice Hrvatske u centru Lušca, gdje su ozlijeđene dvije osobe. Liječnička pomoć im je pružena u vukovarskoj bolnici.
Sandra Lacić
Svi sudari na autocesti A3 kod Okučana zbili su se isključivo zbog umora i neopreza vozača
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike