Osijek
ELEKTROENERGETSKI SUSTAV FUNKCIONIRA STABILNO

U kolovozu znatno pojačana potrošnja struje
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Trendovi potrošnje električne energije u velikoj su mjeri u ovisnosti o vanjskoj temperaturi, što je vidljivo iz podataka koje nam je dostavio HEP. Tako je prošlogodišnji srpanj bio topliji od kolovoza, dok je ove godine situacija obrnuta.
Toplinski val koji traje od početka kolovoza utjecao je na potrošnju električne energije na području Osijeka, sudeći prema podacima koje nam je ustupio HEP. U prvih osam dana kolovoza potrošnja je bila veća za 3.000 MWh u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako do kraja mjeseca ima nešto manje od dvadeset dana, prema vremenskim prognozama i dosadašnjoj potrošnji, već je sada vidljivo kako će računi za kolovoz, zbog povećane upotrebe rashladnih uređaja, biti nešto veći u odnosu na prošlu godinu. Nepredvidljivi vremenski uvjeti iz godine u godinu donose drukčije statističke podatke kada je u pitanju prosječna potrošnja električne energije tijekom godine. Tako je, primjerice, isporučena električna energija za srpanj 2017. godine iznosila 79.002 MWh, a ovogodišnja isporučena energija za isto razdoblje, obilježeno kišom i nešto nižim prosječnim temperaturama za to doba godine, iznosi 75.312 MWh, iz čega je vidljivo da se potrošnja električne energije na području Osijeka tijekom srpnja smanjila za 3690 MWh. Trendovi potrošnje u velikoj su mjeri u ovisnosti o vanjskoj temperaturi, što je vidljivo iz navedenih podataka jer je prošlogodišnji srpanj bio topliji, dok je ove godine kolovoz topliji.
No većih problema u opskrbi električnom energijom za sada nema, kako kažu u HEP-u, elektroenergetski sustav na području Elektroslavonije Osijek funkcionira stabilno. I. Alilović
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike