Osijek
UDRUGA POBJEDE UPOZORAVA

Ljudi sve više napuštaju štence
Objavljeno 12. kolovoza, 2018.
- Tijekom godišnjih odmora već uobičajeno se povećava broj napuštenih kućnih ljubimaca, a ove godine to se posebno odnosi na štence - ističu iz Udruge Pobjede, koja vodi Azil za napuštene životinje u Nemetinu.
Naime, sve je više neodgovornih vlasnika koji štenad jednostavno ostave na ulici, po kanalima ili pred Azilom, a neki ih čak i bacaju preko ograde prouzročujući brojne ozljede životinja. Volonteri Azila ionako muku muče s prenapučenošću, jer je kapacitet Azila od 180 pasa ispunjen, pa im je to dodatni teret. Poseban su problem štenci koji su prerano odvojeni od majke, pa se moraju posebno hraniti, na bočicu.
Iz udruge pozivaju građane da se jave kao trajni ili privremeni udomitelji dok udruga štencima ne pronađe trajni smještaj. "U ovom je trenutku jednostavno previše štenaca koji se mogu privremeno zbrinuti, posebice jer smo usred sezone godišnjih odmora, kada velik dio potencijalnih udomitelja nije kod kuće", ističu iz udruge.
Kao jedino moguće rješenje iz udruge zagovaraju obvezu kastracije i trajne sterilizacije kućnih ljubimaca. Stoga su gradskoj upravi poslali prijedlog odluke o obveznoj kastraciji i sterilizaciji kućnih ljubimaca, osim ako je vlasnik uzgajivač kućnih ljubimaca i ima rješenje nadležnog tijela o registraciji uzgoja, no iz Grada do sada nisu reagirali.
Iz udruge također traže provođenje kontrole mikročipiranja jer, prema Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, psi moraju biti mikročipirani te upisani u službenu evidenciju kućnih ljubimaca u ovlaštenoj veterinarskoj stanici. I.K.
Najčitanije iz rubrike